Rövid idő alatt robbantani fog az Atom

Ahogy az a műfajt megteremtő Eee PC sikeres szerepléséből is következtethető, hatalmas érdeklődésre lehet számítani a főként internetezésre használható olcsó noteszgépek (vagy ahogy az Intel nevezi őket, netbookok) és a velük közeli rokonságban álló asztali számítógépek (nettopok) iránt, állítják egybehangzóan iparági szereplők, élükön magával az Intellel.

A világelső processzorgyártó nemrégiben mutatta be részletesen az ebbe a szegmensbe szánt új platformját, a Centrino Atomot. A rendszer kulcskomponense a rendkívül kedvező fogyasztási mutatóval rendelkező, nem utolsósorban olcsó Atom processzor, melynek számítási teljesítménye megfelel a kategória elvárásainak. Az Atom az olcsó PC-k mellett szórakoztatóelektronikai eszközökben, beágyazott rendszerekben, de akár vékony kliensekben is használható, vagyis fontos szerepet szánnak neki az x86-os architektúra hadállásainak megerősítésében. Az Atom processzoros eszközök a korábbi hírek nyomán várhatóan júniusban kerülnek piacra.


HP 2133 Mini-Note: a VIA zászlóshajója

Az Eee PC-vel tavaly robbantó tajvani Asustek jóslata szerint a gyakorlatilag teljesen új szegmens éves szállítási volumene már idén meghaladhatja a tízmilliós darabszámot, 2009-re pedig jó eséllyel duplázhat a piac. A forgalomnövekedés természetesen nem kizárólagosan a világviszonylatban viszonylag csekély forgalmat lebonyolító Asusteknek köszönhető: az Atom-alapú, vagy az ahhoz hasonló felépítésű és tudású olcsó számítógépek gyártásában egyre több vállalat érdekelt, így a PC-piac éllovasai, köztük a HP-vel, a Dellel és az Acerrel mostanra világossá tették, hogy rövidesen piacra lépnek új termékeikkel (vagy már éppen piacra is léptek velük). Ezzel együtt több kisebb súlyú piaci szereplő is, így az ECS és az MSI is jelezte, hogy szeretnének maguknak egy-egy kisebb szeletet a tortából, az ő koncepcióikat a múlt hónapban tartott CeBIT-en láthatta először a nagyközönség.

Mindeközben az Atom platformot megalkotó Intelnél is bizakodóak az új piaci szegmens növekedését illetően: a vállalat a netbookok és nettopok összesített piaci forgalmának évenkénti kétszámjegyű növekedését várja 2011-ig, mely időpontig a prognózis szerint nagyjából százmillió olcsó gépet (beleértve az egyszerűbb kézi eszközöket is) szállítanak majd a gyártók.

Az Atommal szemben a tajvani VIA Technologies saját C7-M platformját, illetve a rá épülő Nanobook dizájnt állította eddig hadrendbe. A VIA egészen mostanáig csak kisebb partnereinek értékesítette a technológiát, a sorból elsőként lóg ki a HP a kedden útjára indított mini notebookjával, a HP 2133 Mini-Note-tal, mely a világelső PC-gyártó révén komoly ismertséget hozhat a VIA megoldásának.

Azóta történt

Előzmények