Az NVIDIA kiszállhat az alaplapi chipkészletek gyártásából

Hirdetés

Egy tajvani székhelyű alaplapgyártó céghez közeli forrás szerint az NVIDIA bedobja a törölközőt, és befejezi az alaplapi chipkészletek gyártását – írja Digitimes.

A lap szerint az elsősorban grafikus processzorai által ismert vállalat a múlt héten találkozót szervezett, hogy felmérje érdemes-e tovább folytatnia a vezérlőchipek fejlesztését, mivel néhány alaplapgyártó cég korábban bejelentette, hogy befejezi az nForce 7-re alapuló eszközök tervezését. Az üzletág felszámolása rövid távon az NVIDIA többi részlegének működését is befolyásolhatja, ugyanakkor az alaplapi chipsetek fejlesztéséből felszabaduló erőforrásokat valószínűleg a grafikus chipekhez fogja átcsoportosítani az amerikai vállalat. A grafikus processzorok gyártását azért is befolyásolhatja az esetleges visszavonulás, mert a tengerentúli vállalat jelenleg senkinek nem licenceli a grafikus kártyái által használt SLI technológiát, mely  technológia használatának feltétele, hogy vagy NVIDIA chipset legyen az alaplapon, vagy legalább egy nForce 200-as bridge chip.

A kaliforniai székhelyű vállalat regionális PR-vezetője, Igor Stanek közleményben cáfolta a Digitimes értesüléseit, s elmondása alapján jelenleg is folynak a fejlesztések az Intel és az AMD platformjára is: „A Digitimes története teljesen alaptalan, az NVIDIA-nak nincs rá oka, hogy felhagyjon az alaplapi chipsetek gyártásával. A vállalat már több éve jelentős piaci részesedéssel bír a kérdéses piacon, és ez nem változott az elmúlt hónapokban sem. A Mercury Research jelentése szerint az AMD platformján a cég részesedése a második negyedévben körülbelül 60 százalék volt, ami megfelel az elmúlt két év átlagának. Bár az SLI még mindig az egyik legkedveltebb Multi-GPU platform, az nForce 790i SLI chipkészlet is rendkívül népszerű” – írta Stanek.

A cáfolat ellenére azonban az NVIDIA elnök-vezérigazgatója, Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang) által egy héttel ezelőtt összehívott találkozó résztvevői közül többen is megerősítették a hírt, miszerint a vállalat komolyan fontolóra vette a piacról való kivonulást – írja a The Inquirer. A brit informatikai bulvárlap úgy tudja, hogy a folyamatban lévő fejlesztéseket még befejezik, de újakhoz már nem fognak hozzá.

Azóta történt

Előzmények