Sikeres volt a választási informatikai rendszer tesztje

Az NVI közölte, hogy a választási informatikai rendszer megfelelő teljesítményű, és kielégíti a jogszabályi, igazgatási és informatikai követelményeket.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tegnap közleményben tudatta, hogy az informatikai rendszer főpróbája reggel kezdődött valamennyi választási iroda részvételével: minden állomáshelyről adatokat küldtek a központba, és modellezték a szavazatösszesítést is. A szavazás napján a részvételi adatokat 7, 9, 11, 13, 15, 17 és 18:30-kor összegzik majd, az eredményeket azonban egy európai uniós szabály miatt csak 23 órakor hozhatják nyilvánosságra, mivel Olaszországban akkor zárnak a szavazókörök.

Az NVI a bejelentés szerint az európai parlamenti választásokon bővített védelmi megoldásokat állított üzembe a különböző típusú kibertámadások kivédésére: kialakította és működteti a Választási Informatikai Biztonsági Műveleti Központot (NVI SOC), amely folyamatosan monitorozza a védelmi megoldások működését, riasztásait, észleli a biztonsági eseményeket és kezeli a biztonsági incidenseket. Az NVI SOC közvetlen kapcsolatban áll a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézettel, a Nemzeti Eseménykezelő Központtal és azon keresztül az EU tagállamok CSIRT (Computer Security Incident Response Team) egységeivel.

Azóta történt

Előzmények