Most sem bírta a terhelést a választási informatikai rendszer

A szervezetet felügyelő elnök szerint bár voltak gondok, azok csak az átlagfelhasználókat érintették, a rendszer magja stabilan működött.

Mivel a közelmúltban nem egyszer fordult elő, hogy a kritikus időszakban – a szavazatösszesítések idején – akadozott a Nemzeti Választási Rendszer egyik fontos szolgáltatása, a mindenki által elérhető www.valasztas.hu, tegnap sokan háborogtak amiatt, hogy ez a szolgáltatás újra jelentős késéssel és részleges adatközléssel működött egy ideig.

Hirdetés

A panaszokra a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilona még tegnap, vasárnap este sajtótájékoztató keretében reagált, és igyekezett mindenkit megnyugtatni.

Mondandójának lényege, hogy: „A napközbeni részvételi adatokat közlő honlapról az eredményeket közlő honlapra történő átállás tartott a tervezettnél tovább, ezért volt szolgáltatáskiesés a választási honlap működésében.” Hozzátette, hogy az NVI által üzemeltetett, a szavazatösszesítést is végző informatikai rendszer, a Nemzeti Választási Rendszer zavartalanul működött.

Pálffy Ilona beszélt arról, hogy az NVI a választásnapi eredménymegjelenítést az előre eltervezett módon az egyszerűsített üzemmódban működő www.valasztas.hu honlapon kezdte el. Az átállás a tervezettnél több időt vett igénybe, ezért egyes időszakokban a honlapon a kiszolgálás szünetelt. Azt mondta, a választások honlapja több, statikus formában közzétett közérdekű információt is tartalmaz, mint például a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásai, határozatai, a választási irodák elérhetőségei, amelyeket az NVI a szolgáltatás átstrukturálása során fokozatosan ismét elérhetővé tesz.

Az elnök hangsúlyozta: az NVI az átállás időszaka alatt is fontos feladatként kezelte a médiának és a pártoknak nyújtott adatszolgáltatást, hogy a választópolgárok tájékoztatása a választások eredményéről folyamatos legyen.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények