Félsz a megfigyeléstől? Használj füstjeleket!


William Binney

„Az amerikai polgárokra a legnagyobb veszélyt az amerikai kormány jelenti” – fogalmazott igen erősen William Binney a Reddit kérdezz-felelek fórumában tegnap. És ő nem egy átlagos anonim fórumozó: Binney közel negyven évet töltött el a legfontosabb amerikai nemzetbiztonsági szervezetnél az NSA-nél (National Security Agency), egy időben technológiai igazgatóként. Saját bevallása szerint 2001 őszén, nem sokkal a megfigyelési lehetőségeket szinte korlátlanná tévő Patriot Act elfogadása után ugyanazért lépett ki a szervezetből, amiért Edward Snowden ellopta és nyilvánosságra hozta a nemzetbiztonságiak bizalmas dokumentumait: nem értett egyet a tömeges megfigyeléssel, az NSA és a kormányzat módszereivel. Azóta az NSA és a tömeges megfigyelés hangos, minden médiafelületet kihasználó kritikusa.

Binney maga is kidolgozott egy megfigyelési programot (ThinThread) az 1990-es években, melynek célja állítása szerint épp az volt, hogy a tömeges megfigyelés alternatívája legyen: egy rendszer, mely valós időben képes kiszűrni a valós fenyegetéseket – de úgy, hogy a polgárok alkotmányos jogai ne csorbuljanak. Ám a program nem valósult meg, állítólag pénzhiány miatt.

A volt hírszerző tegnap sem fogta vissza magát, kemény mondatokat írt le. Például amikor megkérdezték, hogy a Linux vagy egyéb nyílt forrású szoftver használata nagyobb biztonságot nyújt-e, akkor azt válaszolta, hogy szerinte nincs olyan szoftver, amely védelmet nyújtana a megfigyelés ellen. Majd amikor feltették neki az obligát kérdést, hogy akkor miképpen lehet szembeszállni a kormányzati tömeges megfigyeléssel, félig tréfásan, félig komolyan azt írta, hogy „Használjanak füstjeleket!” – ugyanis az NSA évi több mint tízmilliárd dolláros költségvetése olyan erőforrások alkalmazására ad módot, hogy gyakorlatilag reménytelen a védekezés. Sőt, jegyezte meg a volt kém, az NSA-nél tapasztalható mentalitás és elvárás („A világ összes adatát meg kell szerezni!”) az eredeti célt tekintve paradox módon oda vezetett, hogy a begyűjtött irdatlan mennyiségű információ már feldolgozhatatlan és feldolgozatlan.

Binney véleménye az, hogy a megfigyelést szabályozó törvények teljes átalakítására van szükség, ha meg akarják fékezni a tömeges megfigyelést: „Ha csak ülünk a fenekünkön, és nem csinálunk semmit, akkor ráb…tunk” – fogalmazott.

Azóta történt

Előzmények