Győzött a Nokia a mikrofonperben

Egy amszterdami bíróság tegnapi határozatában a Nokia javára döntött abban a perben, melyben a Nokia azzal vádolta meg a mikrofonokat gyártó, genfi székhelyű STMicroelectronics vállalatot, hogy olyan terméket szállít engedély nélkül a HTC-nek, mely a finn cég fejlesztése. A globális hatályú döntés értelmében az STMicroelectronics a határozat kihirdetésétől kezdve nem láthatja el a nevezett mikrofonokkal a tajvani céget, ezeket csakis a Nokiának adhatják el – így a HTC-nek új beszállítót kell keresnie első számú készülékük, a HTC One számára.

Hirdetés

A korlátozás 2014. március elsejéig érvényes, illetve korábban is feloldható, ha a helsinki választott bíróságon a felek hamarabb egyezségre jutnak. Amennyiben a mikrofongyártó nem tartja magát a tiltáshoz, minden egyes, nem a Nokiának szállított mikrofon után 50 ezer, de maximálisan egymillió eurós büntetést kell fizetnie.

A nevezett technológia egyébként egyedi: mivel a Nokia újabb okostelefonjain Windows Phone 8 operációs rendszer fut, ezeknél a készüléknél használják a High Amplitude Audio Capture (HAAC) elnevezésű mikrofontechnológiát, amelyik kétcsatornás megoldásával sokkal érzékenyebb hangrögzítésre alkalmas, mint más, hagyományosabb mikrofonok. A Nokia panaszában nemcsak egyszerűen az engedély nélküli felhasználást említette meg, hanem azt is, hogy a HTC (más elnevezéssel) kiemelt képességként reklámozza ezt a technológiát a HTC One kampányában.

A HTC szűkszavúan reagált döntésre, szóvivőjük elmondta, hogy csalódottak, és most vizsgálják, hogy mindez milyen hatással lesz az értékesítésre. A nagyobb vesztes az STMicroelectronics, akiknek súlyos presztízsveszteséget is jelenthet, hogy a bírósági döntés értelmében „feketén” árusítottak egy védett technológiát – ők azt közölték, hogy fellebbeznek a határozat ellen, és alternatív javaslataik is vannak.

Azóta történt

  • Fogytán a türelme a Nokia részvényeseinek

    „Ön remek fickó, és a vezetőség tagjai is mindent beleadnak, de tisztán látszik, hogy ez nem elég.” – mondta egy befektető Stephen Elopnak a Nokia éves közgyűlésén.

  • Már megrendelhető a finn okostelefon, a Jolla

    Mutatós telefont dobtak össze a mérnökök, de kérdés, hogy mekkora eséllyel indulhatnak az Android és a nagy gyártók által uralt piacon.

  • Még mindig nincs fordulat a HTC-nél

    Bár a tajvani gyártó a tavalyi év utolsó negyedévét nyereséggel zárta, az csak a Beats Electronics részvények eladásának köszönhető, üzemi szinten 52 millió dollár volt a veszteség.

Előzmények