Fogytán a türelme a Nokia részvényeseinek

Rendesen nekiestek a Nokia vezetőségének és főleg a vezérigazgató Stephen Elopnak a Nokia éves közgyűlésén a befektetők. Szerintük a finn cég a vesztébe rohan azzal, hogy kizárólag a Windows Phone-ra tette fel a jövőjét, lényegében mindenféle B-terv nélkül. Bár a Lumia modellek eladásai jelentősen emelkedtek az elmúlt 6-8 hónapban, a vállalat részvényesei egyáltalán nem elégedettek az egykor megkérdőjelezhetetlen piacvezető Nokia teljesítményével.

Hirdetés

„Ön remek fickó, és a vezetőség tagjai is mindent beleadnak, de tisztán látszik, hogy ez nem elég. Ugye tisztában van azzal, hogy csak az eredmények számítanak? A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Kérem, váltsanak irányt.”- mondta a Reuters riportere szerint az egyik befektető Elopnak.

Arra kérdésre, hogy ha ennyire rossznak tartják a vállalat üzletpolitikáját, mégis miért tartják még mindig a Nokia részvényeit, néhány idősebb résztvevő azt mondta, hogy ennek főleg érzelmi okai vannak – a Nokia sokak szemében Finnország újjászületését szimbolizálta a korai ’90-es évek elején.

Stephen Elop (aki ezt megelőzően a Microsoft üzleti divízióját vezette) két éve tette fel a cég jövőjét a Microsoft mobilplatformjára, és ez a döntés eddig nem bizonyult túl sikeresnek. Bár a Lumia okostelefonok népszerűsége lassan de biztosan nő, a hangsúly főleg a lassanon van. A Windows Phone rendszer alig néhány százaléknyit tudott megszerezni magának az okostelefonok piacán, miközben a Microsoft amúgy sincs jó helyzetben a Windows 8-cal (sem az asztali, sem a mobilgépek piacán). Az okostelefonok piacát a Samsung és az Apple dominálja, illetve az Android és az iOS operációs rendszereket használó készülékek. A Nokiát leginkább a szintén csúfosat bukó BlackBerryhez lehetne hasonlítani, bár a finn cég annyiban szerencsésebb helyzetben van, hogy nekik még a sima mobiltelefonok eladásából is komoly bevételük származik (bár ez az okostelefonok egyre olcsóbbá válásával folyamatosan csökken).

Elop kedden megerősítette a Nokia elkötelezettségét a Windows Phone platform irányába.

„Folyamatosan alakítunk tevékenységünkön, de számunkra nagyon tisztán látszik, hogy a mai ökoszisztéma-háborúban jó döntést hoztunk, amikor a Lumia sorozatunkkal a Windows Phone-ra fókuszáltunk. És ezekkel szállunk versenybe az olyan versenytársakkal, mint a Samsung és az Android.” – nyilatkozta Elop.

Elemzők szerint a Nokiának a jelenlegi piaci helyzetben a középkategóriára kéne koncentrálnia erőforrásait, és nem a Samsung Galaxy S4/HTC One vagy iPhone 5 „gyilkos” drága Lumiákat erőltetni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények