Ha kérik, elengedi a csekkdíjat a nyugdíjasoknak a T-Home

Megállapodást kötött dr. Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos a Magyar Telekommal arról, hogy a vállalat mentesíti a május 1-jén bevezetett csekkdíj megfizetése alól azokat a vezetékestelefon-előfizetőket, akiket vélhetően a legérzékenyebben érint a plusz költség: a nyugdíjasokat. Amint azt megírtuk, a szolgáltató márciusban arról tájékoztatta az ügyfeleit, hogy a jövőben 142,24 forint tranzakciós díjat számít fel azoknak az előfizetőinek, akik a T-Home és T-Mobile számlákat postai csekken vagy a vállalat ügyfélkapcsolati pontjain személyesen fizetik be.

A törvényi tiltás a távközlésre nem vonatkozik

A megállapodás bejelentéséről hírt adó budapesti sajtótájékoztatón kiderült, hogy a sajtóban – köztük az IT cafén is – megjelent híradásokkal és a piaci szereplők akkori jogértelmezésével ellentétben a fogyasztóvédelmi törvény áprilisi módosítása, mely a csekkdíj kivetését megtiltja a „közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozásoknak”, a távközlési szolgáltatásokra és szolgáltatókra mégsem vonatkozik. Bodonovich Jenő kiemelte, hogy e területen a törvény betűje szerint kizárólag az ún. egyetemes szolgáltatások (amilyen a telefonfülkék üzemeltetése) tartoznak a mentességi körbe. Ez azt is jelenti, hogy azoknál a távközlési vállalatoknál sem szűnt meg a csekkes számlafizetésre kivetett díj, melyek ezt már korábban bevezették.

A postai befizetés hátrányos megkülönböztetése ugyanis nem újdonság a hazai piacon. A Telenor 2008 augusztusa óta 127 forint telefonszámla-befizetési díjat számol fel a csekkes ügyfeleinek és azoknak, akik az értékesítési pontokon egyenlítik ki a számlát. Az Invitel a készpénz-átutalási megbízások postai díját szintén ráterheli a fogyasztókra, az ügyfélszolgálati befizetésekért viszont nem kér felárat.

2008-ban a UPC is próbálkozott hasonló tranzakciós díj bevezetésével, de a cég végül a fogyasztói panaszok nyomására elállt a tervétől. A kábeles szolgáltató a „környezetterhelés csökkentésére” hivatkozott, és ennek megfelelően nemcsak a csekkes befizetésekre számított volna fel havi 96 forintot, hanem mindazoknak, akik papíralapú számlát kértek.

Személyesen kell kérni

A tranzakciós díj, amit a Magyar Telekom a sárga csekket kérő ügyfeleire május óta ráterhel, a Magyar Posta által a készpénz-átutalási megbízások teljesítéséért felszámolt 112 forintos díj áfával növelt összege. Azt, hogy az ügyfélszolgálati pontokon való befizetésre miért alkalmazzák ugyanezt a díjat, a vállalat nem árulta el. Az ily módon befizetett számlák utáni összeg a következő számlán utólag jelenik majd meg.

A most bejelentett kedvezményt kizárólag azok az ügyfelek igényelhetik, akik személyesen, vagy meghatalmazottak útján a Telekom üzleteiben – nyugdíjas igazolványuk bemutatásával – igazolják, hogy nyugdíjasok, betöltötték 62. életévüket, továbbá a T-Home vezetékes hangszolgáltatást önállóan, a díj bevezetésekor már meglévő előfizetői szerződés alapján veszik igénybe. Azok az ügyfelek, akik a vezetékes telefon mellett más T-Home szolgáltatásra is előfizetnek, nem élhetnek a lehetőséggel.

Villám István, a Magyar Telekom operatív szabályozási osztályának vezetője nem árulta el, hogy pontosan hány ügyfelük kérelmezheti majd a csekkdíj elengedését, csupán azt, hogy az érintett előfizetők száma meghaladja a 100 ezret. A társaság a díj bevezetését azzal is indokolta, hogy így az olcsóbb, korszerűbb fizetési megoldások felé próbálják terelni a fogyasztókat. Míg korábban havidíj-kedvezmény felajánlásával sem tudták hatékonyan népszerűsíteni a Távszámla szolgáltatást, a tranzakciós díj bejelentése óta néhány tízezerről 200 ezerre nőtt az azt használók száma – mondta Villám. A Telekom a csekkdíjmentességet szeptember 1-jétől biztosítja az azt kérelmező ügyfelek számára, de az igényeket már augusztus közepétől be lehet majd nyújtani.

Amint azt megírtuk, a vállalat továbbra sem számít fel tranzakciós díjat, ha az előfizető a számlát banki átutalással, elektronikusan (a My T-Mobile felületen vagy Távszámlán) vagy csoportos beszedési megbízással fizeti be.

Azóta történt

Előzmények