Hirdetés

A migránsok miatt támadják a kormányt a hackerek

Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) vezetője az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén elmondta: tavaly a Honvédelmi Minisztériumnál, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál és a Belügyminisztériumnál találtak arra utaló jeleket, hogy informatikai rendszereik az APT28 néven ismert támadás célpontjai voltak – írja helyszíni beszámolója alapján a portfolio.hu.(Megjegyzendő, hogy az APT28 az eddigi vizsgálatok szerint orosz kormányzati kémszoftver - a szerk.)

Hirdetés

Az NKI vezetője kitért arra is, hogy tavaly a migránsválság nyomán mintegy tíz százalékkal nőtt a weblaprongálások száma is, köztük több célzottan a kormányzatnak szóló üzenetet tartalmazott. Bencsik Balázs az Anonymous nevet viselő hackercsoportnak [az Anonymous nem hackercsoport - a szerk.] tulajdonított, a magyar kormányzatnak szóló fenyegető üzenetről azt mondta: nem tudnak arról, hogy sikeres támadást hajtottak volna végre. A támadások döntő többsége honlaprongálás, tavaly több mint ötezer ilyen esetet jeleztek az NKI-nek.

Bencsik Balázs beszámolója szerint az ilyen, alacsonyabb kockázatú támadások nagyjából kilencven százalékát nem képzett támadók hajtják végre. Ennek oka a szakember szerint az, hogy az informatikai sérülékenység kihasználására a feketepiacon meg lehet vásárolni a támadáshoz szükséges eszközöket. Ezek birtokában egy nem kvalifikált pizsamás hacker is képes feltörni egy weboldalt – közölte a szakember. [Az Anonymous által megvalósított támadások döntő része túlterheléses támadás, melyet valóban lehet fotelből segíteni, de megvásárolni nem kell az ehhez szükséges szoftvereket, ingyen és könnyen elérhetőek a neten - a szerk.]

Bencsik Balázs kitért arra, hogy az NKI az információbiztonság területén szakmai és nemzetközi kapcsolattartó pont is egyben. Szólt arról, hogy EU kibervédelmi szervezete észlelt egy Magyarországról indult támadást, amely miatt az NKI segítségét kérte. Ennek nyomán további támadásokat is felderítettek, s az uniós szerv végül hat tagállamban tudott feljelentést tenni.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények