Kárt akartak okozni a kormányzati oldalakat támadók

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyalt a szombati túlterheléses támadásról, amit egyelőre nem vállalt magára senki.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága szerdai zárt ülésén a Belügyminisztérium és a szakszolgálatok mellett Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője is tájékoztatta a testületet a hétvégén a kormányzati informatikai rendszereket ért támadásról. Ennek alapján Molnár Zsolt, a bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy "komoly támadás érte a kormányzati informatikai rendszereket, de adatlopás, adatvesztés nem történt" – írja az MTI.

A szerdai bizottsági ülés után sem hoztak nyilvánosságra érdemi részleteket a kormányzati informatikai rendszereket ért támadásokról, továbbra sem tudni például, pontosan mit takar az állami hírcsatornán szombaton bejelentett "62 ezer támadás". Németh Szilárd, a bizottság alelnöke a szerdai egyeztetés végeztével annyit árult el, hogy a vizsgálatok még tartanak, de "azt már tudni lehet, hogy pontosan mikor és milyen célpontokra irányultak a támadások".

Németh csütörtök reggel az M1-nek nyilatkozva azt mondta: "a kormányzati informatikai rendszert ért támadás célja szándékos károkozás volt, ugyanakkor ez nem sikerült. Csak minimális károkozás történt, a kormányzati szolgáltatások nem bénultak meg, használhatók a honlapok és a kormányzati internethozzáférés is biztosított".

A politikus hangsúlyozta, hogy "nagy mennyiségű adat érkezett, amelynek az volt a célja, hogy összezavarja a rendszereket, ne lehessen hozzáférni kormányzati portálokhoz, a kormány ne tudja teljesíteni a szolgáltatásait, illetve maga a kormányközi kommunikáció is megbénuljon."

Ahogy arról az IT café is beszámolt, április elsején pénteken 16 és 18 óra között, valamint 22 és 24 óra között, aztán szombaton 11 és 13 óra között elérhetetlenné váltak egyes kormányzati rendszerek nyilvános felületei, így a kih.gov.hu, a kormany.hu és a Külgazdasági és Külügyminisztérium publikus szolgáltatásai. Ennek hátterében a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint külföldi szerverekről érkező, jelentős mértékű túlterheléses támadás állt.

Azóta történt

Előzmények