Központosítják a kormányzati informatikát

Európai uniós forrásból konszolidálja informatikai rendszereit a kormányzat. A tervek szerint 2013. augusztus 31-ig lezáruló projektet a másfél hónapja a tevékenységéhez igazodva átnevezett, azóta Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) néven működő Kopint-Datorg valósítja meg.

Száray Loránt megbízott vezérigazgató egy, a fejlesztésről szóló budapesti sajtóbeszélgetésen elmondta: a társaság az elmúlt évben jelentősen kibővült, létszáma a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság informatikai és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala távközlési tevékenységeinek és stábjának átvétele révén a korábbi 160-ról 460 főre bővült. A NISZ jelenleg két nagy projektet visz: az egyik a 2012 januárjától üzembe álló kormányzati gerinchálózat, melynek infrastrukturális hátterét a Magyar Villamos Művek adja, illetve építi ki; a másik pedig a központosított kormányzati informatikai rendszer, melynek részleteit most ismertették.

A 2 milliárd forintos uniós forrásból megvalósítani tervezett fejlesztés fő célja, hogy az érintett hat minisztérium és a miniszterelnökség informatikai rendszere a redundanciák kiküszöbölése és a korszerűbb eszközpark révén biztonságosabb, olcsóbb és hatékonyabb legyen. A konszolidáció során a ma 22 épületre kiterjedő, 13 szerverteremből kiszolgált, továbbá gyakran rendkívül elavult és heterogén szoftveres és hardveres állományra épülő rendszert egy – két georedundáns teremben megvalósított – központba vonják össze.

A beruházás költségvetéséből közel 800 millió forintot fordítanak eszközök, 200 milliót immateriális javak beszerzésére, míg a mérnöki, szakértői díjak közel 700 millió forintot tesznek majd ki. A szervertermekbe nagyságrendileg ötven kiszolgálót és tárolóeszközöket, a kliensoldalon pedig 3000 munkaállomást – várhatóan vékony klienseket – fognak telepíteni.

A központosított rendszer az intézményektől örökölt szoftverlicencekkel működik tovább, e téren tehát egyelőre nem lesz változás, az alkalmazások esetleges cseréjéről, a licencek újratárgyalásáról a kormány dönthet majd. A kialakítás során ugyanakkor szempont a csoportmunka- és távmunka-lehetőségek, valamint a VoIP-kommunikáció biztosítása, és kiemelt prioritás a hálózat biztonságának javítása.

A projekt jelenleg a megvalósítási szakaszában van, a részletes tervezés és a beszerzések előkészítése folyik – mondta el a tájékoztatón Raffai Róbert projektigazgató. A központosított infrastruktúra várhatóan jövő nyárra készül el, ezt követi majd az egyes minisztériumok egyenkénti migrációja, aminek 2013 augusztusának végére kell befejeződni. A cél: 20 százalékos költségmegtakarítás a jelenlegi rendszerhez képest.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NISZ

Azóta történt

Előzmények