Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • vadkörte

  addikt

  Az ideológia szép és jó. Csak nehogy megálmodják, hogy a frissen "bekebelezett" megyei levéltárakra immáron nincs is szükség.
  Bár ez ahogy egy HVG-s cikkben olvastam egyelőre nem fenyeget, hisz ott csupán 83 000 ifm - irat folyóméter - irat digitalizálásáról volt szó. Azért ennél jóval több van az ország levéltáraiban.

  Üdv. V. Körte

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  mindenki ezen a 83 kilométeren lovagol, ja, mert jól hangzik
  de a mostani projekt nem elsősorban a digitalizálásról szól - arról is, persze -, mivel a régi anyagok ilyen konvertálása, majd hozzáférhető tétele ugyan nagyon fontos, de ez jórészt csak a kutatókat érdekli
  két nagy egység van: a papíralapú anyagok digitalizálása, illetve a már elektronikus formában készülők fogadása
  ez a projekt inkább arról szól, hogy a levéltárak tudják fogadni, majd rendszerezni a hozzájuk érkező e-dokumentumokat, illetve ezek archiválásáról
  ráadásul, ahogy a BFL-vezető elmondta, téves azt gondolni, hogy az e-dokumentumok az uralkodóak, korántsem: ma az zajlik, hogy elektronikusan készülnek a dokumentumok, - aztán kinyomtatják őket, legalábbis a döntő többségüket
  így aztán a szkennelési kapacitás nem a régi iratok digitalizálására megy el, hanem a frissekére...
  (a friss egyébként viszonylagos: 15 év után kötelesek a levéltárba juttatni a dokumentumokat)

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • vadkörte

  addikt

  Nyugi, szakmabeli vagyok. :)
  A 15 év meg sajnos nincs kőtáblába vésve. Van olyan vidéki levéltár, ahol több anyag van kint az iratképzőnél, mint az intézményben. Hogy miért? Banális dolognak tűnhet, raktárkapacitásbeli hiány.

  Üdv. V. Körte

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  sejtettem, hogy szakmabeli vagy, és nem is izgulok :)
  amúgy elgondolkodtam a felvetéseden - mármint hogy a koncentrációs láz elmehet akár a regionális levéltárak megszüntetéséig is
  a szándék mindenképpen ez lenne, de mivel a levéltár lassabb üzem, mint a politika, nem lesz rá idő :)

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • vadkörte

  addikt

  "Logikusan" végigondolva, az anyagkoncentrálásnak valahol még értelme is lenne. Mint a mesében, mindent egy helyen elérhet a nagyközönség. Még be sem kell mennie abba a rejtélyes épületbe amit levéltárnak hívnak. Hisz az olyan fura azokkal a régi poros papírokkal, a szagokkal, meg a fura embereknek látszó lényekkel akik ott dolgoznak. Csak leül otthon a gépe elé és a neten szörfölve elérhet mindent ami érdekli.
  Elméletben.
  Sajnos/szerencsére a levéltári kutatás kicsit sokrétűbb ennél.
  A jelen "analóg" levéltárai - MNL és tagintézményei - az elektronikus iratok fogadására, tárolására és kezelésére nincsenek felkészülve. Az ezekből történő adatszolgáltatásra meg pláne!
  Ennek kialakulása idő és pénz kérdése. Sok időé és sok-sok pénzé... Olyan szakembereket is kell képezni aki ért levéltárosiul, meg informatikusul is. Érti mit akar a levéltár mit az iratképző, mit az informatika, tisztában van a szabványokkal, a törvényi előírásokkal, ismeri a kutatói szokásokat.
  Sajnos amíg van olyan intézmény, ahol még azt se nézik jó szemmel, ha a meglévő anyagról megpróbál a dolgozó (referens) egy nemzetközi szabvámyoknak is megfelelő adatbázist készíteni, amit ért és használhat a magyar, a francia, a japán stb... kutató is, ez a folyamat nagyon-nagyon nehezen fog haladni, sok-sok gáncsoskodóással szándékos akadályozással, félremagyarázással.
  Na ez jó hosszú mondat lett... :)

  Üdv. V. Körte

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  de nagyon tartalmas :) :R
  nekem könyvtári digitalizálási tapasztalataim vannak minimális mértékben, és csak meg tudom erősíteni, amit írtál
  valahogy csak akkor megy, ha egy olyan bivalyerős cég, mint a Google, szabadul rá egy ilyen területre, akkor megy pikk-pakk
  de azért őket és a hasonlókat nem szabad mindenhová odaengedni, úgyhogy marad a hosszas szenvedés - vagy ki tudja :)

  [ Szerkesztve ]

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • tsikorgo

  csendes tag

  Akkor ezt most úgy kell elképzelni, hogy az anyagokat ezentúl nem a polcon, hanem szervereken fogják tárolni és van egy nyilvántartási meg egy hozzáférési felülete? A hozzáférés továbbra is a levéltárból fog működni, csak ottani gépről?

 • kraftxld

  nagyúr

  Gondolom hasonló állatorvosi lovat csinálnak belőle mint a NAVA-ból: [link]

  "Az archívumokban szabadon kereshet, a Magyar Világhíradókat és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeit bárhonnan szabadon megtekintheti, a NAVA kötelespéldány-archívum és a Különgyűjtemények további anyagait azonban csak NAVA-pontban nézheti meg."

  🇳🇿 | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

 • ng0ofy

  KORREKTOR

  Nem csak technológiai, hanem jogi akadálya is van annak, hogy te otthonról (vagy ki tudja honnan) nézegesd akár a NAVA, de pláne a leendő elektronikus levéltár anyagait.

  Szeretném már azt a hírt olvasni, hogy új néven tovább üzemel az Elektronikus Levéltár és plussz forrásokat kapott. (:

 • vadkörte

  addikt

  Állagvédelmi okokból ez nyílván egy ideális állapot lenne.
  Megvalósíthatóság szempontjából ma nehezen tudom elképzelni. Sem a MNL-OL, sem a MNL-területi levéltárai nincsenek erre felkészülve.
  Ehhez minden kutatóteremben, minden kutatói asztalra kellene egy kliensgép. Nálunk viszonylag kicsi a kutatóterem - OL-hez képest - ide kellene 12-16 gép, plusz még néhány filmolvasó és még legalább 1 videoprinter. Mondjuk 2-3 olvasó és még 1 printer. Ez így alsó hangon 20-25MF.

  Az elektronikus levéltár, inkább az elektronikus iratok részére kell. A mai levéltári rendszerébe ezek az iratok nem, vagy csak nagyon nehezen illeszthetőek be. Egy elektronikus iratot ugyebár nem papíron ad át az iratképző. Egy MNL-OL-ba még csak csak, de egy akármelyik volt megyei levéltárba már nagyon nehezen. Van intézmény ahol még PIII-IV szintű gépeket is használnak.
  Mi szerencsések vagyunk 2009-ben ki tudtuk dobni a PII-III-as gépeket. Most C2D-k vannak. De nem ez az általános. Sajnos.

  Üdv. V. Körte

 • tsikorgo

  csendes tag

  Köszönöm a választ. Akkor ez valóban az "eléggé sajnos" minősített esete, persze a lényeg az "újonnan" keletkezett iratok...

  a levéltári élményeim elég részlegesek, persze csak nekem fontosak :)
  1. az 1990-es években diákmunkásként Szegeden egy levéltáros vezetésével egy felszámolt szövetkezet iratanyagát selejteztük - vagy valami ilyesmi, nem ma volt - jómunkásember voltam, extraként kaptam egy dohányozni tilos táblát (áthúzott pipa) :)
  2. kutatóként a MOL-ban családi fondokat kutattam-kutatnék (nem családtörténeti célból), jó lett volna, ha van akár egy NAVA-pontszerű megoldás is, mivel kissé nehézkesnek találtam, mire eljut az emberhez az anyag, de persze szabály az szabály
  3. kutatóként kolozsvári levéltárakban kutatni a 90-es évek közepén-végén -- máig nem feledem a géppisztolyos biztonsági őrt --, ahol, ha éppen olyan volt a szabályozás, rendkívül olcsón lehetett fotózni

  [ Szerkesztve ]

 • kraftxld

  nagyúr

  Miben különbözne az, hogy pölö a szintén csilliárdokért kiépült eMagyarország infrastruktúrával össze lenne kapcsolva, az ottani már személyesített regisztrációval belépek akár a NAVA akár a leendő elektronikus levéltárba, megkeresem amit kell, kidobja a találatot, rákattintok, hogy hozzáférés kérése, leírom a kis rublikába hogy igen ezért és ezért szeretnék hozzáférni, majd az épp illetékes ügyintéző megkapja a kérelmet egy nagy piros meg egy nagy zöld gombbal, megnyomja amelyiket kell, utána jön hozzám a mail, hogy már hozzá is férhetek.

  🇳🇿 | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

 • ng0ofy

  KORREKTOR

  Így lenne az ideális így van. (: Csak nem ezt írtad vagyis én másképp értelmeztem. Azért az gondolom neked is egyértelmű, hogy bárkinek az iratait és bármilyen, szellemi tulajdonvédelem alatt álló filmet nem fogsz tudni megtekinteni (: Az, hogy végre olyan optimális állapotok uralkodjanak, ahogy te leírod olyan konszenzus-kézséget követelni a különböző (!) kormányzati-állami szervezetektől, amilyenre ebben az országban szerintem még soha nem volt példa.

Hozzászólok Aktív témák