Nyolcmillió forint egy videojáték-ritkaságért

NES Stadium Events(Infobulvár) A gyűjtő azért gyűjtő, mert olyasmit is hajlandó megtenni a vágyott tárgy megszerzéséért, amit más, akiből hiányzik az adott fétis iránti rajongás, őrültségnek tart. Például kifizet 41 300 dollárt (több mint 8 millió forintot) egy 1987-ben kiadott, akkor 30 dollárért árult videojátékért.

Hirdetés

Az eset a múlt héten történt az eBayen. Az árverésre bocsátott áru egy Nintendo Entertainment System (NES) játékkonzolra kiadott számítógépes játék, a Stadium Events amerikai, NTSC-kiadásának egy még felbontatlan, sértetlen gyári fóliában lévő példánya volt. Ez a program – derül ki a róla szóló Wikipedia-szócikkből – a NES-re írt és az Egyesült Államokban forgalmazott szoftverek közül a legritkább, sőt egy néhány éve publikált gyűjtői toplista szerint a világon a hatodik legnagyobb raritás a kategóriájában.

Azért, mert a programot fejlesztő Bandai röviddel az amerikai premier után visszarendelte a boltokból a terméket és a használatához szükséges speciális perifériát, melyen lépkedve lábbal lehetett irányítani a játékot, hogy aztán néhány hónappal később a jogokat megvásárló Nintendo – már új néven – ismét piacra dobhassa. A rövid életciklus miatt csak 2000 darabot gyártottak a játékból, és mivel a visszahívott készletet megsemmisítették, úgy tartják, hogy ma kevesebb mint 20 ép példány létezik belőle a világon.

A volt tulajdonos, egy kansasi férfi egészen addig nem sejtette, milyen érték van a birtokában, amíg nem hallott arról, hogy egy NES konzol és a mellé csomagolt Stadium Events játék február elején több mint 13 ezer dollárért kelt el egy eBay-aukción. „Tekintélyes, több mint 185 szoftverből álló videojáték-gyűjteményünk volt, mely húsz éven át a pincében porosodott. Úgy volt, hogy egy jótékonysági szervezetnek adjuk őket, gyakorlatilag egy hónapon belül hozzájuk került volna a kollekció” – nyilatkozta a volt tulajdonos a Yahoo! Games-nek.

Miután a fülébe jutott az árverés híre, alaposan szétnézett a pincében, és megtalálta a kérdéses játék egy bontatlan példányát. „Ma már nem vagyok nagy gyűjtő, de azt tudom, hogy a sértetlen gyártói fólia nagy dolog” – mondta. És valóban, állítólag mindössze kettő ilyen maradt fenn a világon. S hogy miért nem bontották ki a dobozt húsz éven át? „A párna [a program használatához szükséges periféria] nem volt kapható, amikor megvettük a játékot, és aztán elfelejtettük visszavinni a szoftvert. Szerencsére!” – nyilatkozta a Dave néven emlegetett férfi, aki persze most a többi játékot is árverésre bocsátja.

Azóta történt

Előzmények