Nincs menekvés az Oracle elől

Hirdetés

Még az informatikai iparág szép emlékű kilencvenes éveinek derekán Larry Ellison, az Oracle Corp. vaskezű vezére több „hadnagyát” elküldte a cégtől, akik közül jó páran sikeres önálló vállalkozást alapítottak. Craig Conway az erőforrás-tervezési piacon működő PeopleSoft Inc.-t, Tom Siebel az ügyfélkapcsolat-menedzsmentben erős Siebels Systems Inc.-t, Marc Benioff pedig a távolról elérhető informatikai erőforrásokat kínáló Salesforce.com-ot gründolta.

Az Ellison-birodalom tegnap újabb akvizíciós tervet jelentett be: a célpont ezúttal a logisztikai rendszerek kezeléséhez és elemzéséhez használható szoftvereket fejlesztő Global Logistics Technologies Inc. Az ügylet – melynek pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra – az év végére zárulhat le. A G-Log az idén immár a tizedik vállalat lesz, amelyet bekebelez az Oracle.

Miután Ellison felismerte, hogy a .com-lufi kipukkadása után nem tér vissza az ágazat aranykora, s ezért elkerülhetetlen a vállalati konszolidáció, az Oracle elkezdte felvásárolni az ágazat kisebb, de izmos ügyfélkörrel rendelkező vállalkozásait, közülük is elsősorban „saját gyermekeit”. A PeopleSoft egy évig harcolt a „nagy testvér” ellenséges felvásárlási ajánlatával szemben, míg végül az év elején megadta magát, a Sibelt pedig a múlt héten falta fel a nagy hal. Pedig ez utóbbi cég sem szeretett volna erre a sorsra jutni: alapítója egy évvel ezelőtt – az elnöki poszt megtartása mellett – egy IBM-veteránnak adta át az operatív irányítást, majd – miután az ügyfelek továbbra is fogyatkoztak – tavasszal kirúgta az illetőt, hogy egy újabb vezérigazgatóval kísérletezzen. Az Oracle végül 5,8 milliárd dollárt adott a Siebelért – derül ki a The Economist összefoglalójából.

Ezzel az ügylettel azonban, úgy tűnik, egyelőre elfogytak az „ízletesebb falatnak” számító kisebb halak a vállalatirányítási rendszereket kínáló cégek tavában – a két kivétel talán az infrastruktúra-szoftverekkel foglalkozó BEA Systems és a Salesforce.com. Ez utóbbi vezetője azonban annyira biztosra veszi önállóságuk megtartását, hogy a Siebel-felvásárlás hírére a következő e-maillel lepte meg alárendeltjeit: „Az Oracle ma megszabadította a Siebel részvényeseit az agóniától (...), mi évek óta ugyanezt tesszük a Siebel ügyfeleivel.” Ez a cég tehát még sokáig kéretheti magát, míg esetleg felvásárolják, s így végül is egy három-négy szereplős (SAP–Oracle–Microsoft) piac alakulhat ki, amelyen az Oracle legutóbbi szerzeményével olyan helyzetet teremtett az SAP-vel szemben, mint amikor az Airbus feltűnt a Boeing mellett a polgári repülőgépek gyártásában.

Azóta történt

Előzmények