Oracle-tanács: végy egy univerzális interfészt!

Az Oracle Magyarország október 25-én szakmai rendezvényen mutatta be a Fusion Middleware nevű köztesszoftverét magyarországi partnereinek és ügyfeleinek. A vállalati szoftverek vezető szállítója az adatbázis-kezelő és a vállalatirányítási szoftvercsomag mellett a köztesszoftverek terén is nagyot lépett, ügyfelei számára mostantól a korszerű IT-infrastruktúrák újabb kritikus elemét tudja szállítani.


A SOA és a Middleware

A modern, szolgáltatásalapú architektúrák különálló folyamatokra bontják szét a vállalat informatikai rendszerét és ezeket a folyamatokat akár eltérő forrásból származó, egymáshoz kapcsolódó komponensekkel (SOA - Service Oriented Architecture - Szolgáltatásorientált architektúra) fedik le. A SOA jelentősége gazdasági szempontból is nagy: jelenleg a vállalatok általában valamelyik nagy alkalmazásszállítótól szerzik be informatikai rendszerük majdnem minden elemét, holott sok esetben a problémáikra nem feltétlenül az a gyártó nyújtja a legjobb megoldásokat, vagy a kínálat nem fedi le teljes egészében a cég tevékenységét. Ezzel szemben egy-egy iparági funkcióra külön cégek szakosodnak, amelyek speciális alkalmazásaival a nagy gyártók nem vehetik fel a versenyt, de e cégek generikus alkalmazásai elmaradnak a nagy gyártók alkalmazásai mögött. Ez a problémakör a SOA koncepció alkalmazásával megszűnik, mivel akár több különböző gyártótól származó rendszer is összeköthető egy üzleti folyamat mentén.

Az új Fusion Middleware csomag ilyen könnyen felhasználható SOA komponensek és a közéjük való illesztőfelületek összessége. Mindezek átfogó, nyílt, és szabványokon alapuló megoldást kínálnak a szolgáltatásorientált architektúrák telepítésére. A most bemutatott köztesszoftver az Oracle E-Business Suite alkalmazáscsomag mellett számos más vállalati alkalmazást is támogat, és emellett több ezer olyan független szoftverszállító munkáját is segíti, amelyek a köztesszoftvert saját alkalmazásaik fejlesztési platformjaként használják. Emellett az Oracle úgynevezett „hot-pluggable”, azaz menet közbeni integrációs képességeket is beépített a Fusion Middleware architektúrába, így az támogatja más gyártók szoftverkomponenseinek külön fejlesztés nélküli integrációját is.

Egységes rendszerben

Az Oracle Java alkalmazás-kiszolgálóval tanúsítottan használható PeopleSoft- és J.D. Edwards-alkalmazások az Oracle Portálhoz is illeszkednek majd, így a felhasználók ugyanarról a vállalati felületről érhetik el az E-Business Suite alkalmazáscsomagot, valamint a PeopleSoft és a J.D. Edwards vállalati alkalmazásait. A PeopleSoft és a J.D. Edwards alkalmazásai, illetve az Oracle Identity Management modul hamarosan befejeződő integrációjával a biztonságfelügyelet költségei is csökkennek.

A Fusion köztesszoftver részét képező Oracle BPEL folyamatkezelővel a felhasználók a különböző heterogén alkalmazások között alkalmazásintegrációs programinterfészek (API-k), valamint a PeopleSoft, a J.D. Edwards és az Oracle E-Business Suite webszolgáltatásra alkalmas integrációs pontjai segítségével üzleti folyamatokat építhetnek és vezethetnek be. A lehető legnagyobb fokú együttműködés érdekében az Oracle minden termékcsaládhoz integrációspont-könyvtárakat bocsát rendelkezésre, és ezeket az integrációs pontokat integrációs katalógusokban teszi közzé.

Azóta történt

Előzmények