Nincs ingyen az ingyenes telefonálás

Hirdetés

A távközlési cégek 0 forintos percdíjjal álltak elő az utóbbi időkben. Bár a konkrét ajánlatok megfelelnek a reklámokban foglaltaknak, a telefonálás azért mégsem teljesen ingyenes. Pannon GSM legutóbb piacra dobott Pannon Családi Csomagját – amely nullaforintos percdíjat tartalmaz – például azok vehetik igénybe, akik legalább két előfizetéssel rendelkeznek, ők tehát ezek mellé – darabonként havonta 890 forintért – megrendelhetik az új csomagot, s ebben az esetben ingyen hívhatják egymást az ugyanazon előfizető nevén levő, számlás csomagokat használó ügyfelek. Például abban az esetben, ha a családban valaki az 1800 forintos Pannon 50 csomag előfizetője – s amelyből legalább kettővel kell rendelkeznie –, még meg kell vennie a darabonként 890 forintos családi csomagot, összességében tehát 5380 forintba kerül nekik a részben ingyenes telefonálás.

A T-Com Favorit ajánlatában már a következő szerepel: az ügyfél hétköznap délután négy órától másnap reggel 10 óráig, és hétvégén egész nap ingyenesen telefonálhat helyi és helyközi I-es irányba a T-Com hálózatán belül. A helyközi II. és a belföldi távolsági hívás 9 forintos percdíja kedvezőnek mondható, ám a szolgáltatás 4290 forintos havidíja szinte már magában foglalja az említett ingyenes telefonálás „ellenértékét”, igaz, a cég a fenti összeg fejében havi 3 óra ingyenes internetet biztosít az úgynevezett nyílt internet szolgáltatása keretében. (Az ingyenes kényelmi szolgáltatásokat is tartalmazó Bázis Plusz csomag havidíja 3390 forint, ám itt a percdíjak átlagosan – vezetékes, belföldi hálózat esetén – csúcsidőben 25 forintba, azon kívül 12 forintba kerülnek). A T-Com sem önzetlenül nyújtja a fenti kedvezményt, hisz a Favorit csomag 14 hónapos határozott idejű szerződéssel vehető igénybe, amelynek érvényességi ideje alatt a T-Com garantáltan nem módosítja az ajánlatok díjait – jegyzi meg a távközlési cég.

Ha pedig valaki most fizet elő a UPC Chello Classic internetes csomagjára, amelynek havidíja 9900 forint, egy évig havidíj nélkül és a hálózaton belül ingyen telefonálhat, így a cég ugyanakkor máris szerzett magának – legalább két évre – egy új internet-előfizetőt. Mindemellett a UPC önálló szolgáltatásként is hirdet ingyenes telefonálást, pontosabban ingyenes forgalmi díjú telefonálást, hisz ebben az esetben is kell havidíjat fizetni, amelynek összeg 2500 forint. Ez bármilyen napszakban ingyenesen használható a hálózaton belüli helyi és távolsági hívásokra, amit a fentiekhez hasonlóan azért kínálhat ilyen kedvezményesen a cég, mert ebben az esetben nincs összekapcsolási és tranzitálási díj. Ha viszont valaki más vezetékes hálózatba akar nullaforintos percdíjakkal telefonálni UPC-vonalról, annak az említett 2500 forintos havidíj mellé meg kell rendelnie az Itthon csomagot, aminek költsége 1250 forint. Így tehát egy UPC-ügyfél – a mobilhívásoktól eltekintve – 3750 forintért telefonálhat „ingyenesen”. A UPC egyébként, amely egy éve vezette be a telefonszolgáltatást, ami ma már országszerte igénybe vehető, több mint 30 ezer ilyen ügyféllel rendelkezik, de közülük kevesebb mint ezren fizetnek elő csak a telefonra, a cég ügyfeleinek több mint fele ugyanis a társaság mindhárom szolgáltatását – kábeltévé, internet, telefon – igénybe veszi – mondta Szűcs László, a UPC szóvivője.

Azóta történt

Előzmények