Pályázat informatikus hallgatóknak


A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF) a HBONE+ fejlesztések népszerűsítésére pályázatot hirdet a felsőoktatási informatikai háttér tudományos-oktatási célú felhasználásáról felsőoktatási intézmények nappali tagozatos, levelezős, vagy PHD-hallgatóinak.

Az NIIF által működtetett és fejlesztett felsőoktatási informatikai hálózat segítségével már mintegy 500 ezer, a felsőoktatásban tanuló hallgató fér hozzá internetes tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében olyan többéves fejlesztés folyik az NIIF Intézetben, melynek eredményeképpen hazánk a legfejlettebb informatikai-infrastrukturális hátteret tudja majd biztosítani a felsőoktatási intézmények diákjainak, oktatóinak, a kutatóintézetek, közgyűjtemények kutatóinak, munkatársainak. A 4,2 milliárd forintból megvalósuló HBONE+ program lehetőséget teremt arra, hogy a világszínvonalú, a legkorszerűbb hálózati alkalmazások is elérhetővé váljanak a magyar kutatóintézetek, közgyűjtemények és a felsőoktatás számára.

A pályázat kiírója a TIOP keretében megvalósuló fejlesztések közül a szuperszámítógépek, a videókonferencia-rendszerek, illetve a hálózat témakörében várja a diákok ötleteit:

Milyen új lehetőségeket látsz a szuperszámítógépek alkalmazására?

Hogyan támogathatja a nagy felbontású videokommunikáció a kutatásodat/tanulmányaidat?

Milyen új hálózati szolgáltatásokat és alkalmazásokat javasolnál?

A fenti kérdések kapcsán lehet beküldeni a pályaműveket 2010. március 1-je és április 30-a között. A pályázat célja az innovatív, előremutató felhasználások összegyűjtése, így elsősorban ötleteket, javaslatokat várnak a diákoktól. A pályaműveket elektronikus formában, a projekt honlapján található pályázati űrlapon keresztül adhatják be az érdeklődők.

Egy hallgató akár több témához kapcsolódóan is kifejtheti ötleteit. A fődíj egy értékes laptop, de a különdíjak is figyelemre méltóak, többek között a személyes ismerkedés az NIIF Intézettel, vagy előadás megtartása videokonferencia-rendszeren keresztül. A nyertesek meghívást és bemutatkozási lehetőséget kapnak az őszre tervezett ünnepélyes szuperszámítógépes sajtótájékoztatón is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NIIF

Előzmények

  • Amiben IT-nagyhatalom vagyunk

    Európai színvonalú országos informatikai infrastruktúra kialakítása a felsőoktatásban és a kutatásban: elindult a HBONE+ projekt.