2019. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Szoftver rovat

Az ETR mehet a kukába, tarol a Neptun

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Egyesül a két nagy felsőoktatási tanulmányi rendszer, a Neptun és az ETR. A cél egy egységes intézményi oktatási infrastruktúra.

A cégek ma bejelentették, hogy lezárult az SDA Informatikai Zrt. és a Dexter Informatikai és Tanácsadó Kft. között az a kétéves egyeztetési folyamat, amelynek eredményeként összeolvad a két nagy felsőoktatási tanulmányi rendszer, a Neptun és az ETR. A közlemény szerint az összevonással létrejövő egységes felsőoktatási tanulmányi infrastruktúra szélesebb körű és magasabb színvonalú szolgáltatásokat valósít meg, egyúttal költségtakarékosabb fenntartást és fejlesztést tesz elérhetővé az intézmények, valamint dolgozóik és hallgatóik számára.

Hirdetés

Együtt

Fauszt Zoltán, az SDA Informatikai Zrt. tulajdonosának képviselője az előzményekről beszélt: „Már 2002-ben felmerült, hogy a két cég ne egymással párhuzamosan, hanem közösen együttműködve fejlesszen egy felsőoktatási alapinfrastruktúrát. Sokáig azonban ez csak elképzelés maradt, mígnem két évvel ezelőtt megkezdtük a konkrét egyeztetéseket. A mostani megállapodás egy nagyon hosszú tárgyalási időszakot zárt le sikeresen, és példával szolgálhat mások számára is, mivel az intézményi dolgozók és a hallgatók – rajtuk keresztül pedig a szülők és a családok – érdekei és visszajelzései is testet öltöttek a rendszerek fúziójával, tehát a két cégnek egy széles társadalmi réteget érintő kérdésben sikerült pozitív eredményt elérnie.”

Neptun - ETR

Valóban egyesülésről van szó: „Mostantól, azaz a rendszerek összevonását követően, az ETR rendszer értékes funkcionalitásait a továbbiakban a Neptunba integráljuk, a két rendszerből egy egységes rendszert hozunk létre. Ezzel Európában a legnagyobb és legkomplexebb oktatási rendszert valósítjuk meg. A megállapodás eredményeképpen azoknak az intézményeknek, amelyek a jelenlegi ETR-verziót használják, lehetőségük lesz – változatlan szerződéses feltételek mellett – legkésőbb 2017 nyaráig használni azt. A jelenlegi ETR-verziót használó összes intézménynek az egységes rendszerre való folyamatos és zökkenőmentes áttérése várhatóan húsz hónapot vesz majd igénybe” – nyilatkozta Rós László, a Dexter Informatikai Kft. vezetője.

Állítólag észrevétlen lesz a váltás

A vállalkozások úgy vélik, hogy az oktatási intézmények hatékonyságát, színvonalát nagyban befolyásolja, hogy milyen sokoldalú informatikai infrastruktúrát használnak, és az egyre korszerűbb képzések érdekében egyre komplexebb informatikai háttér biztosítása is szükséges. Hosszú távon két párhuzamosan fejlesztett és egymással együttműködni nem képes rendszer nemzeti szinten hátráltatta volna az ágazat fejlődését, és ezáltal az intézmények, dolgozóik és hallgatóik jogos érdekei sérülhettek volna – magyarázzák.

„Felhasználva azt, amit a Neptun és az ETR elért, most lehetőség lesz az ún. finomhangolásra, hiszen mindazok a fejlesztések, amelyeket a két cég eddig egymással párhuzamosan végzett, most egyazon platformot fogják támogatni, elősegítve az intézmények képzések szintjén történő együttműködését, valamint az intézmények közötti átjárhatóságot, továbbá az új és meglévő funkcionalitások elterjedését”– hangsúlyozta ki Fehér István, az SDA Informatikai Zrt. vezérigazgatója.

„A hallgatók és az intézményi felhasználók mindebből annyit érzékelnek majd, hogy színvonalasabb, sokoldalúbb szolgáltatásokat kapnak” – tette hozzá a szakember.

Mivel az intézményi tapasztalatok korántsem ilyen pozitívak, mint amilyeneket a fentebbiek alapján valószínűsítenénk – különösen a Neptun esetében –, az átállási folyamatot figyelemmel kísérjük, és beszámolunk olvasóinknak – nem szem elől tévesztve, hogy a Neptunt egymilliárdos fejlesztés után a közoktatásban is be fogják vezetni.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.