Egymilliárdba kerül a Neptun átalakítása

A nol.hu írta meg a múlt hét végén, hogy a nyilvánosság kizárásával zajlott a közbeszerzési eljárás, és csak egyetlen céggel, a Neptun fejlesztőjével, az SDA Zrt.-vel tárgyaltak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye, az Educatio júliusban indította az eljárást, amelyre egy hónapon belül meg is kapta az SDA több száz oldalas ajánlatát. A piacon lévő többi cég a kiszivárgott információk révén szerzett tudomást a közbeszerzési eljárásról. A nol.hu úgy tudja, a nyáron már a szerződés tervezete is elkészült, a megállapodás létrejöttét részben az összegről folyó vita nehezítette. A Neptun gazdája ugyanis nettó 840 milliót kért a munkáért, végül 728 millió forintban állapodtak meg. Így is ez lesz az eddigi legnagyobb informatikai beruházás a magyarországi közoktatásban.

Az Educatio azzal indokolta a verseny megkerülését, hogy a Neptun fejlesztője már 2004-ben ingyen átengedte a szoftver licencjogait az államnak, engedélyezve, hogy a közoktatásban is felhasználhassák. Csakhogy azt is kikötötte, hogy az állam nem jogosult a szoftvert „módosítani, bővíteni vagy átalakítani”. Márpedig a Neptunt az egyetemek igényeihez igazították: az iskolákban másképp vezetik a jegyeket, más az órabeosztás, vagyis a programot módosítani kell. Bár a szoftver piacvezető a felsőoktatásban, több tucat intézmény használja, az iskolákban óriási terhelés alá kerül: egyszerre kell majd a tanulók, a tanárok és a szülők adatait kezelnie. Ez 2-3 millió embert jelent. Ezért a fejlesztésért kér a Neptun gazdája bruttó 924 millió forintot.

Csakhogy éppen ezért támadja a piac többi szereplője az eljárást. Nem értik, miért kell egy már meglévő programot átalakítani, ha az Educatio eredetileg egy új, Kréta (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) nevű szoftver kifejlesztésére különítette el a pénzt.

Az érintettek ezért levélben tiltakoztak az Emmit vezető miniszternél és a Miniszterelnökségen, de a kormány szerint minden jogszerűen történt, a közbeszerzési törvény a licencjogok esetében lehetővé teszi a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást. A Neptun vetélytársai azt sem értik, miért egy felsőoktatási programra költenek, ha a piacon van több közoktatási szoftver is. Az Aromo nevű program tulajdonosa fel is ajánlotta ingyen a termékét, de az államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit szeptember 23-i levelében elhárította az ajánlatot.

Azóta történt

Előzmények