Nem volt meggyőző a Dell

Noha alig tudta növelni az árbevételét a Dell, a befektetők a tegnap közzétett számokat a második negyedéves mélypontról való elmozdulásként értelmezték, ezért ugorhatott meg hirtelen a részvényárfolyam tegnap a tőzsdezárás utáni kereskedésben. A számítógépgyártó a harmadik negyedévben 677 millió dollár, részvényenként 30 cent nettó nyereséget ért el, amely 11,7 százalékkal jobb az egy évvel korábbi profitnál. Az elemzők részvényenként 24 centes nyereséget vártak. Az árbevétel 3,4 százalékkal, 14,4 milliárd dollárra nőtt.

A Dell – amely ezúttal nem adott meg egy évvel korábbi bázisadatokat – figyelmeztetett arra, hogy a számok nem tekinthetők véglegesnek, mert mind az amerikai tőzsdefelügyelet, mind a New York-i ügyész vizsgálja a vállalat könyvelését. A várakozások szerint az auditált jelentést nem fogják tudni időben benyújtani; egyelőre a második negyedéves könyveléssel sem készültek el.

Az elemzők optimistább csoportja úgy látja, hogy az új gyorsjelentés bebizonyította, hogy a katasztrofális második negyedév csupán egy „anomália” volt. Mások ugyanakkor továbbra is hiányolják a tartós növekedés garanciáit.

Különösen látványos a Dell gyenge szereplése az árbevételének kétharmadát adó észak-amerikai piacon: ebben a régióban a notebookszegmensben nem tudott olyan ütemben nőni, mint a piac egésze, míg az asztali gépeknél forgalma gyorsabban zsugorodott a piacnál. A vállalatvezetők azonban egyelőre kitartanak a közvetlen értékesítés mellett, noha – mint mondták – kísérleteznek egyéb megoldásokkal is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények