Rekordot döntött az AMD

Hirdetés

Az Advanced Micro Devices (AMD) az elmúlt negyedévek során látványosan növelte befolyását az x86-os szerverprocesszorok piacán, miközben az Intel megőrizte domináns pozícióját a notebookokhoz gyártott chipek szegmensében. A harmadik negyedévben azonban fordult a kocka: míg az AMD a noteszgépekbe szánt CPU-k piacán lépett előre, az Intel a szerverbizniszben javított – ez derül ki a Mercury Research piackutató friss jelentéséből.

Az x86-os processzorok teljes piacán az Intel 76,1 százalékos részesedéssel rendelkezik, míg az AMD történelmi csúcsra, 23,3 százalékra tornászta fel befolyását. Egy évvel ezelőtt 80,7, illetve 17,7 százalékon álltak ugyanezek a számok a disztribúciós csatornákba leszállított chipek darabszáma alapján mérő Mercury Research jelentésében.

Dean McCarron, a cég elemzője elmondta, hogy a katasztrofális második negyedév után a harmadikban a vártnál jobbak alakult a processzorforgalom, bár az árak tovább csökkentek. Noha a szakértő további számokat nem közölt az adatokat nyilvánosságra hozó CNET-tel, azt elmondta: az Intel Xeon 5100 sorozatú szerverpchipeknek köszönhető, hogy az Intel ismét erőre kapott a kiszolgálói szegmensben. Itt az AMD az erősebb és takarékosabb Opteron processzorokkal az elmúlt években fokozatosan morzsolta riválisa piaci részesedését, de az Intelnek most sikerült egy nyerő chipcsaláddal előrukkolnia.

A notebookok szegmensében az AMD 50 százalékkal több processzort adott el, mint a második negyedévben. Ennek McCarron szerint az lehet az oka, hogy a noteszgépek gyártása hosszadalmasabb folyamat, ezért a gyártók már a harmadik negyedév során beszerzik a negyedikben leszállítandó gépekhez szükséges chipeket. Szintén nem mellékes, hogy a Dell – amely korábban kizárólag az Intel termékeit használta – a karácsonyi szezonra AMD-processzoros notebokokkal jelenik meg a piacon.

Az asztali számítógépekbe szánt processzorok piacán mindkét gyártó megőrizte pozícióit, ami elsősorban annak tudható be, hogy az Intel az integrált grafikus magot tartalmazó 965G lapkakészlet késése miatt nem tudott részesedést lopni riválisától.

Azóta történt

  • Nem volt meggyőző a Dell

    Bár a részvényárfolyam emelkedett, a kételyeket nem sikerült elhessegetni a harmadik negyedéves jelentéssel.

  • Megbotlott az AMD

    Az elmúlt negyedévek sikerszériáját – ha csak átmenetileg is – megszakította az agresszív árverseny.

Előzmények

  • Ébredezik az Intel

    Bár a számok nem jók, a piac szerint kilábalóban van a hullámvölgyből a chipgyártó óriásvállalat.

  • Nekimegy az Intelnek a Transmeta

    A processzorpiacot tavaly elhagyni kényszerülő vállalat most a bíróságon próbálja gyarapítani a bevételeit.