Nem adathalászat, félreértés

Tegnapi hírünkben egy állítólagos adathalász-akcióról adtunk hírt, miután az Externet Kft. levélben hívta fel a figyelmünket arra: valaki hamis üzenettel próbál meg visszaélni a cég nevével, hogy a felhasználók adatait megszerezze. További kérésünkre a cég munkatársai a rendelkezésünkre is bocsátották az érintett e-mailt, melynek következtében riadót fújtak. Ennek adatai alapján írtuk tegnap, hogy „Az enternetes SMTP-szerverről szétküldött levél…” – mint később kiderült, kissé félreérthetően és nem elég pontosan. Ma ugyanis levélben kereste meg lapunkat az EnterNet 2001 Kft. műszaki igazgatója, hogy tájékoztasson bennünket – s a jelen helyreigazításon keresztül olvasóinkat is –: téves riasztásról van szó.

Mint Nagy Konrád levelében írja, megdöbbenéssel olvasták a hírt, mivel vállalkozásuk semmiféle adathalászattal kapcsolatos információt nem kapott az Externettől, ők pedig nem tapasztaltak ilyen vagy hasonló tevékenységet. A hír nyomán azonnal felvették a kapcsolatot az Externettel, s közösen sikerült beazonosítaniuk az üzenet forrását. A levélküldő adatait természetesen „nem adtuk és adhatjuk ki, csak a törvények szerint jogos hatósági, ügyészségi vagy egyéb megkeresés alapján, azonban ellenőriztük ügyfelünk levelezési forgalmát (természetesen nem tartalmilag), mivel Általános Szerződési Feltételeink lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy felbontsuk a szerződést azon ügyfelünkkel, aki illegális vagy a hálózatbiztonságot veszélyeztető tevékenységet folytat. Ekkor tapasztaltuk, hogy az ügyfél mindössze egyetlen, az Externet Kft. által üzemeltetett postafiókra küldte át levelét” – közli Nagy Konrád. A körülményeket figyelembe véve, lehetséges, hogy egy félresikerült tréfáról van szó.

Mindezek után talán félreérthető a tegnapi hír bevezetője, mert – némi rosszindulattal olvasva – azt sugallhatja, hogy EnterNet valamilyen módon közreműködött egy adathalász-tevékenységben, ám erről természetesen szó sincs. A legfontosabb azonban, hogy senki sem folytatott adathalászatot.

Azóta történt

Előzmények