Csalók éltek vissza az Externet nevével

Egy nyereményakcióban való részvétellel kívántak hozzáférni adathalászok az Externet előfizetőinek adataihoz. Az enternetes SMTP-szerverről szétküldött levél egy olyan oldalra irányította a felhasználókat, ahol meg kell adniuk azonosítójukat és jelszavukat, mindezt egy későbbi nyeremény reményében. A levél a következőképpen igyekezett a gyanútlan áldozatokat becserkészni:

Tisztelt előfizetőnk!
Szeretne 12, 24 vagy akár hihetetlen 36 Mbit/s sebességgel szörfözni az interneten?
November 1. és 30. között hetente 3 db PowerDSL 12 Mbit/s, 2 db PowerDSL 24Mbit/s és 1db PowerDSL 36 Mbit/s adsl csomagot sorsolunk ki azok között az előfizetőink között, akik már legalább fél éve előfizetőink. A sorsoláson való részvételhez itt regisztrálhat az internethez való csatlakozáshoz használt felhasználói nevével és jelszavával:
Ha szeretne már az első heti sorsoláson résztvenni, akkor regisztráljon még most.
A csomagok a következő műszaki tartalommal kerülnek kisorsolásra:
[itt következett az azóta már letiltott weboldal linkje]
Tűzfalas védelem
DNS + Domain regisztráció
Kérésre Fix IP cím
mail relay
Mail alias
20 db e-mail postafiók
200 Mbyte web tárterület
Dial-up backup
A szerencsés nyerteseket telefonon és e-mailben értesítjük.


Pórffy András, az Externet ügyvezetője a történtekkel kapcsolatban ma értesítette a sajtót, s a következőket nyilatkozta: „Az elmúlt napokban rosszindulatú szándékkal valaki az Externet nevében ígér ingyenes 36Mbit/s sebességű PowerDSL-t, egy gyors regisztrációért cserébe. – Az Externet ilyen akciót nem indított. Valószínűleg valaki így próbál hozzájutni az Externet előfizetők ADSL hozzáféréséhez. Amennyiben bárki ilyen tartalmú levelet kapna, ne adja meg ADSL felhasználónevét és jelszavát.”

Azóta történt

Előzmények