Négyezer nyitott mérnöki pozíció vár gazdára az országban

Nem csak az informatikus szakma képviselői hiányoznak ma a hazai munkaerőpiacról, négyezer nyitott mérnöki pozíció is akad – derül ki az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) lapunkhoz eljuttatott közleményéből. A mérnökpiac és a mérnökképzés trendjeit kétségbeejtőnek tartó szervezet a helyzet konszolidációjára tesz kísérletet.

Hirdetés

Olyan, hazánkban piacvezető ipari cégek tartoznak a szövetséghez, mint a MOL, az Audi, a Continental, az Ericsson, vagy a LEGO. Megbízásukból készült el az a reprezentatív kutatás, ami a mérnöki foglalkozással kapcsolatos prekoncepciókat vizsgálta. Ennek alapján a 18-29 éves korosztály körében a mérnökök a második helyet foglalják el az ország jövője szempontjából legfontosabb munkakörök rangsorában, a teljes lakosságra reprezentatív minta alapján pedig ez a szakmai a harmadik a sorban.

Fontosnak tartjuk a mérnököket
Fontosnak tartjuk a mérnököket [+]

Érdekes eredmény, hogy „a tudatos válaszadók fele a mérnöki szakmát választaná, amennyiben újrakezdhetné pályáját (49,8%)”. A kontrasztot eközben jól mutatja, hogy a lakosság nagy része (47,4%) nincs tisztában a mérnöki szakma mibenlétével és jelentőségével, illetve lehetőségeivel.

A válaszadók fele (50,2%) szerint a mérnököket sem anyagilag, sem erkölcsileg nem becsülik meg eléggé a hazai vállalatok, és sokak (36,5%) szerint irreálisan magasak a követelmények is a jelentkezőkkel szemben.


[+]

Az EJMSZ-szel szorosan együttműködő, humánerőforrás-menedzsmenttel foglalkozó Experis Hungary (IT és mérnök állások is találhatók a honlapjukon) saját kutatása szerint folyamatosan nő a betöltetlen mérnöki pozíciók száma, jelenleg mintegy négyezer állás vár gazdára. Ez nem azt jelenti, hogy senki sincs aki megcsinálja a munkát, kérdésünkre az EJMSZ sajtókapcsolati munkatársa elmondta, sok esetben egy-egy ember két-három munkakört is betölt egyszerre.

A probléma mibenlétét az Experis abban találta meg, hogy az egyetemekről nem kerül ki elegendő számú mérnök, a frissen végzettek gyakorlati tudása és tapasztalata nem éri el a piacképes szintet, illetve nem beszélnek elég idegen nyelvet.

Az EJMSZ megoldásként a természet- és mérnöki tanulmányok népszerűsítését, a mérnöki pálya iránti érdeklődés növelését tűzte ki maga elé. Folytatják tehát a Természettudományos Roadshow-t, a Nagyköveti és Mentori Programot, illetve a mérnökiprogram-szponzorációt. Indítanak nyári tábort és laborokat, különböző gyárlátogatásokat terveznek. Igyekeznek online is előtérbe kerülni, így Facebook oldallal vannak jelen az interneten, illetve webes- és okostelefonos alkalmazást is terveznek.

Azóta történt

Előzmények