A NATO-katonák telefonjait is támadják

A csapatok vezetői konkrét bizonyítékokkal ugyan nem álltak elő, de biztosak benne, hogy az orosz kormány áll a háttérben.

Oroszország hivatásos hackerei támadják azoknak a katonáknak az okostelefonjait, akik a NATO kötelékében az országhoz közel állomásoznak, például Lengyelországban vagy a balti államokban – tudta meg nyugati katonai vezetőktől a The Wall Street Journal.

A riport szerint a támadók időnként sikerrel járnak, ilyenkor kompromittálják a katonák Facebook-fiókjait, egyes esetekben megszerzik a telefonokon található adatokat, illetve törlik a kontaktlistát. A lap forrásai megjegyzik, hogy a támadások nem tűnnek igazán összehangoltnak, ám a felhasznált eszközök arra utalnak, hogy nem egyszerű kiberbűnözőkről van szó: olyan hordozható antennákat, néha drónokat alkalmaznak, melyek állami háttérre utalnak.

A támadások elleni védekezés nem túl bonyolult, a SIM kivételével és speciális, védett hotspotok használatával megelőzhetőek a hackelések, és például az észt újoncok a katonai műveletek során nem használhatnak okostelefont egyáltalán. Önmagukban a sikeres behatolások sem okoznak különösebb károkat, de kockázat mégis létezik: például ha olyan trójait telepítenek a telefonokra, mely figyeli, mikor és hogyan csatlakozik a készülék egy biztonságos hálózathoz.

A katonai vezetők mindenesetre a megelőzés érdekében át fogják dolgozni az okostelefon-használat szabályait a NATO-csapatoknál.

Előzmények