Hamarosan elfelejthetjük a dialízist

Két amerikai kutató vezetésével egy csapat hamarosan megkezdi annak a művesének a klinikai tesztelését, mely sok millió olyan embernek segíthetne, akik rendszeres dialízisre szorulnak életük végéig, vagy épp veseátültetésre várnak. Különösen súlyos a helyzet a gazdag nyugati társadalmakban, ahol az elhízás  „népbetegségnek” számít, és az elhízottaknál nagyon gyakori a 2-es diabetes mellitus, és ha ezt nem kezelik megfelelően, az diabeteses nephropathiához vezethet, mely oka a veseelégtelenségnek. Az Egyesült Államokban folyamatosan emelkedik az ilyen betegségekben szenvedők száma: egy kormányzati felmérés szerint több mint 600 ezer amerikainál tapasztalható súlyos veseprobléma, melyek kezelése évente 40 milliárd dollárt emészt fel. Jelenleg 430 ezren kapnak dialízist, és közülük 100 ezren várnak új vesére.

Hirdetés

A United States Food and Drug Administration által felügyelt és irányított Kidney Projectet az állami irányítású vezető kutatóintézet, a National Institutes of Health hatmillió dollárból valósítja meg, vezetői Shuvo Roy egészségügyi fejlesztő mérnök és William Fissell nefrológus. A kávésbögre nagyságú implantátum tesztjei már megkezdődtek, a projektet és az eddigi eredményeket a kutatók a napokban ismertették egy szakmai konferencián San Diegóban.

A művese a kutatók szerint képes a vese összes funkcióját ellátni, egyrészt a beépített nanoszűrőknek, másrészt a finom és kis méretű elektronikai rendszernek (microelectromechanical system – MEMS) köszönhetően. Mint honlapjukon elmondják, a koncepció már rég kész volt egy ilyen eszköz előállítására, de épp azért csak most pörgött föl a fejlesztés, mert a szükséges technológia és anyagok egy része csak most állnak rendelkezésre.

Kidney Project

A klinikai teszteken az implantátumot oda ültetik be, ahová a transzplantált veséket is szokták, és itt kapcsolják össze a vérkeringési rendszerrel, illetve a húgyhólyaggal, miközben a páciens veséjét kiiktatják a működésből.

Ha sikerrel járnak is, egy hátránya azért lesz ennek a megoldásnak: a végstádiumú betegeken ez az eszköz sem tud segíteni, azoknak továbbra is átültetésre lesz szükségük.

Előzmények