2019. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tech rovat

Újabb áttörés: 3D-vel nyomtatott koponyát ültettek be

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A modern technológia korábban elképzelhetetlen minőségű pótlások elkészítésére és alkalmazására ad lehetőséget.

A 3D-s nyomtatás alkalmazása rohamléptekkel terjed a sebészetben: az IT café is nemrég számolt be arról, hogy egy motorbalesetben súlyos fejsérülést szerzett brit férfinél az orvosok a 3D-s nyomtatást felhasználva hajtottak végre arcrekonstrukciót. Most itt az újabb szenzáció: Hollandiában az utrechti klinika (Universitair Medisch Centrum – UMC) bejelentette, hogy egy életmentő műtét során egy 22 éves nőnek szinte a teljes koponyáját kicserélték egy nyomtatott implantátummal.

Hirdetés

Bár a 23 órán át tartó beavatkozást három hónapja végezték el, részleteket csak most közöltek az orvosok.

A sajtóközleményben az szerepel, hogy a páciens elviselhetetlen fejfájás miatt kereste fel a kórházat, és kiderült, hogy a csont vastagodása okozza a tüneteket, melyek mind  súlyosabbak lettek: fokozatosan elveszítette a látását, a motoros koordinációja egyre romlott. Várható volt, hogy idővel további agyi funkciók is kárt szenvednek, illetve elsorvadnak.

Az agyra nehezedő nyomást gyakran enyhítik úgy a sebészek, hogy ideiglenesen eltávolítják a koponya egy darabját, majd vagy az eredeti csontot illesztik vissza, vagy pedig egy implantátumot helyeznek el. Ebben a speciális esetben úgy döntöttek, hogy a teljes felső koponyát elkészítik egy ausztrál cég technológiáját felhasználva. Akárcsak a brit műtétnél, az orvosok itt is kiemelték, hogy bár hagyományos módszerekkel is képesek beültetésre, a 3D-vel készült implantok összemérhetetlenül pontosabbak, így nemcsak szebb lesz a végeredmény, hanem sokkal nagyobb az esély az eredeti probléma megszüntetésére is.

A tájékoztató szerint a páciens már jól van: visszanyerte a látását is, és újra dolgozik.

Azóta történt

Előzmények

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.