Hirdetés

Gyerekéleteket menthet a 3D-s nyomtatás

A Michigani Egyetem honlapján számolt be egy olyan, a 3D-s nyomtatáshoz kapcsolódó fejlesztésről, mely súlyos beteg gyerekeken segíthet, megmenthet olyanokat, akiknek e nélkül kevés esélyük van az életben maradásra.

A még kísérleti fázisban lévő technológiát a 3D-s nyomtatás egészségügyi alkalmazásában jártas Glenn Green és kollégája, Scott Hollister mérnök dolgozták ki egy légúti fejlődési rendellenesség (tracheobronchomalacia) kezelésére. Ezt a veszélyes állapotot az idézi elő, hogy alulfejlettség miatt a légutak elzáródnak, így akár életveszélyt előidéző légzési nehézség is kialakulhat. Az érintett szervek 3-5 éves korra megerősödnek, és ekkor már normalizálódik a gyerekek állapota. De az esetek tíz százalékában nagyon súlyosak a tünetek, és néhány évig valamilyen mesterséges módon kell biztosítani a megfelelő légzést.

Az említett orvosok ezt úgy oldották meg, hogy szoftverrel terveztek egy implantátumot, amelyet aztán 3D-s nyomtatóval nyomtattak ki. Az eszköz egy speciális anyagból, a biopolimerek közé tartozó polikaprolaktonból készül – ez azért fontos, mivel az implantátum a kritikus időszakban biztosítja a szabad légutat, vázat ad az erősödő szövetek számára, majd nyom nélkül felszívódik.

A módszer engedélyeztetési eljárása már folyik.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények