Gondolattal is lehet gépelni

A Nature Medicine számolt be a BrainGate2 nevű fejlesztésről, melynek segítségével a lebénult emberek agyi irányítással tudnak számítógépen szöveget bevinni, a fejlesztés jelenlegi állása szerint percenként átlagosan hat szót.

Hirdetés

A kutatás vezetője Jaimie Henderson, a Stanford Neural Prosthetics Translational Lab egyik igazgatója, és csapatával együtt nemrég kapták meg az engedélyt az implantátummal folytatott emberi tesztek végrehajtására.

Az első bemutatóra két olyan beteg vállalkozott, akik amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS), más néven a Lou Gehrig-betegségben szenvednek (ugyanettől a kórtól szenved a világhírű fizikus, Stephen Hawking is).

A bemutatón az látszik, hogy az alanyok agyi impulzusok segítségével mozgatják a kurzort a számítógép képernyőjén: maguk elé képzelték, hogy mutatóujjukat egy trackpaden mozgatják. A jelenlegi technológiával átlagosan 2,5 másodperc alatt sikerült az egyes célokat elérni, ami jelentős javulás az előző projekthez képest, ahol még 8,5 másodpercre volt szükség ehhez. Ez több fejlesztésnek köszönhető, többek között annak, hogy jelentős mértékben tudtak javítani azon a dekódoló algoritmuson, mely az agyi jeleket utasításokká formálja át.

Gépelni a Dasher szövegbeviteli program segítségével tudnak a kísérlet résztvevői: a speciális felületen kiválasztják a karaktert – ez a szoftver rendelkezik egy ajánló funkcióval is: a bevitt karakterek alapján „megjósolja”, hogy milyen karakterek következnek, és ezzel jelentősen felgyorsítja a folyamatot.

Azóta történt

Előzmények