A Mozilla hadjáratot indít a Firefox 3.5 ellen

A Mozilla április végén utoljára tett közzé biztonsági frissítéseket a Firefox 3.5-ös kiadásához, melynek ezzel be is fejeződött az életciklusa. A 2009 derekán kiadott böngészőverziót azonban a mai napig sokan, világszerte körülbelül 12 millióan használják, ami a fejlesztőket aggasztja: további javítások híján a szoftver egyre sebezhetőbbé válik, használata egyre nagyobb kockázatot jelent a felhasználók számára.

Hirdetés

A Mozilla ezért most egy tervet dolgozott ki a Firefox 3.5 frissítésének – ahogy írták – „kikényszerítésére”. Ennek része, hogy figyelmeztetni próbálják a felhasználókat arra, hogy elavult, már nem támogatott verziót használnak. Ezek a frissítésre is ösztökélő üzenetek a böngésző első indulásakor felbukkanó üdvözlő képernyőn, az alapértelmezett Google-nyitólapon és felugró buborékokban jelennek meg.

Rendhagyó újítás, hogy azoknál a Firefox 3.5 felhasználóknál, akiknél be van kapcsolva az automatikus frissítés, a 3.6-os kiadás ezen keresztül magától települni fog. Korábban a Mozilla a főverziók közötti váltást mindig a számítógép tulajdonosának döntésére bízta, most a változást azzal indokolják, hogy a 3.6 az elavult 3.5 biztonsági javításának tekinthető. A fejlesztők persze azt szeretnék, ha mindenki a legújabb, 4.0-s kiadást használná, de nem akarnak ilyen radikális váltást rákényszeríteni a felhasználóikra. A 3.5 és a 3.6 közötti különbség nem annyira sokkoló – mondják.

A tervek szerint az automatikus frissítésre a Firefox 5 várható megjelenésének napján, június 21-én kerül majd sor, ekkor a 3.5-ös verziók megkapják a 3.6.18-as frissítést. Értelemszerűen, ha csúszik ennek a kiadása, a frissítés is késni fog.

Magyarországon a rankings.hu adatai szerint az internetezők 6,9 százaléka használja ezt a verziót, azaz viszonylag nagy számú felhasználót érinthet a Mozilla frissítési akciója.

Azóta történt

Előzmények