Hivatalos: letölthető a stabil Firefox 5

Noha néhány napja már letölthető volt a Mozilla ftp-szerveréről, hivatalosan csak mostantól érhető el a Firefox böngésző új stabil kiadása, a Firefox 5. Az alapítvány és a közösség új, „adj ki korán, adj ki gyakran!” elvű fejlesztési modelljének megfelelően a friss verzió messze nem hoz olyan szemmel látható és jelentős újdonságokat, mint a jóval hosszabb ideig, több mint egy évig hegesztgetett korábbi.

Az új struktúrában négy eltérő stabilitási és „érettségi” szintnek fenntartott csatorna (jelen esetben tároló, repó) fut párhuzamosan. A mozilla-centralban az abszolút kísérleti stádiumot jelentő nightly buildek találhatók meg; e fölött a Google fejlesztői csatornának megfelelő mozilla-aurora helyezkedik el, majd a mozilla-beta és végül a stabil kiadásoknak fenntartott mozilla-release. A fejlesztés alatt álló verziók pontosan hathetente ugranak egy szintet, ami azt jelenti, hogy minden 18. hétben megjelenik majd egy új stabil kiadás.

A pontosan a mai napon kiadni tervezett és a hivatalos oldalon hírünk megjelenése előtt néhány perccel felbukkant stabil Firefox 5-be a szokásos hibajavítások mellett belekerült a csatornaváltó, mellyel a felhasználók a fejlesztési csatornák közül választhatják ki a nekik megfelelőt. A fejlesztők javítottak a JavaScript-végrehajtás, a memóriakezelés, a canvas- és a hálózatkezelés teljesítményén, és jó néhány HTML5-funkcióval bővítették a böngésző repertoárját. Új a CSS-animációk támogatása, a néhány lokalizációban javított helyesírás-ellenőrző, a jobb asztali integráció Linuxon, a védelem egy konkrét WebGL-sebezhetőség ellen, valamit a felhasználó követésének letiltását lehetővé tévő Do-Not-Track beállítás kiemeltebb helyre történő áthelyezése. Ez most a Beállítások/Adatvédelem fül legtetején található („Nem akarom, hogy a webhelyek kövessenek”).

A böngésző e kiadásába került bele az a javítás is, amely miatt a Firefox 4 néhány népszerű magyarországi weboldalon – ezek között volt a hasznaltauto.hu, a vatera.hu, a menetrendek.hu és a szoftverbazis.hu – rendszeresen összeomlott. A lefagyások oka egy, az adatok lokális tárolását megvalósító HTML5-funkció (GlobalStorage) nem megfelelő kezelése volt a böngésző 4-es verziójában. Amint azt megírtuk: a probléma megkerülésére végül egy átmeneti megoldást dolgozott ki az e funkciót meghívó hirdetéskiszolgáló kód fejlesztője, az Adverticum Zrt.

A Firefox 5 stabil kiadása letölthető a Mozilla weboldaláról Windows, Mac OS X és Linux platformokra, a változások teljes – angol nyelvű – listája pedig a kiadási megjegyzésekben olvasható. A következő főverzió, a 6-os a menetrend szerint július 5-én jelenik meg a béta-csatornában.

Azóta történt

Előzmények