A modemeseknek nem is kell széles sáv

A betárcsázós internetet használó amerikaiak ötöde boldog lassú hozzáférésével, és nem is tud elképzelni olyan indokot, amivel rá lehetne beszélni a széles sávra – derül ki a Pew Internet and American Life Project 2251 fő telefonos megkérdezésével készített, reprezentatív felméréséből. Az AP által ismertetett eredmények arra a meglepő tényre hívják fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül a gyorsabb kapcsolatok elérhetetlensége vagy magasabb ára miatt nem akar kihalni az elavult modemes internet: a felhasználók makacssága is fontos szempont.

A megkérdezett betárcsázós ügyfeleknek mindössze 14 százaléka mondta azt, hogy azért kénytelen még ma is ezt a technológiát használni, mert a lakóhelyén nem érhető el széles sávú internet. 35 százalék azért ragadt meg a modemnél, mert túl drágának találja a gyorsabb alternatívákat, míg 19 százalék vallotta, hogy semmivel sem lehetne rábeszélni a váltásra.

Ha tudnák, miről maradnak le

Magyarországon közel 34 ezer modemes előfizetőt tartott nyilván a KSH 2008 első negyedévében. Számuk meredek zuhan: egy évvel korábban még 83, két éve pedig még 227 ezer betárcsázós ügyfél szerepelt a statisztikában. Érdemes tudni azonban, hogy a KSH adataiban nem jelennek meg azok a netezők, akik a még ma is létező ingyenes internetszolgáltatásokkal kapcsolódnak a hálóra – e csoport nagyságáról nincs adat.

Az internet atyjának is tartott Vint Cerf az eredményeket kommentálva a hírügynökségnek azt mondta, hogy a modemes felhasználók valószínűleg sokkal szívesebben váltanának broadbandre, ha tudnák, miről maradnak le. „Vannak, akik azért nem érzik szükségét a gyorsabb hozzáférésnek, mert nem is tudnak róla vagy nincs lehetőségük használni. Én is csak akkor kezdtem lelkesedni a videokonferencia iránt, amikor a családom minden tagja hozzájutott egy beépített kamerás MacBook Próhoz” – magyarázta.

A Pew adatai szerint ma a felnőtt amerikai lakosság 55 százalékának van széles sávú hozzáférése otthon – egy éve ez az arány 47 százalék volt. Modemes internetet 10 százalék használ. A felmérés ugyanakkor arra is rámutat, hogy a broadband elterjedtsége nem változott a feketék és a szegényebb csoportok körében.

Érdekes adat, hogy az internet-hozzáféréssel nem rendelkező amerikaiak harmada egyáltalán nem is akar kapcsolódni a világhálóra, még betárcsázós kapcsolattal sem. Közülük 20 százalék egyébként korábban már volt előfizető, de lemondta az internetet. A neminternetezők jellemzően idősebbek vagy alacsony jövedelműek.

Azóta történt

Előzmények