Európában a leggyorsabb a széles sávú internet

A nagy sebességű száloptikás kábelekre fordított összegeknek köszönhetően a világon a széles sávú internet minőségét illetően Japán a listavezető, Európában pedig Svédország és Hollandia – áll abban Cisco által megrendelt a jelentésben, melyet a Speedtest.net által szolgáltatott adatok alapján az Oxfordi, illetve az Oviedói Egyetem munkatársai készítettek el, s melynek eredményeit ma tették közzé.

Az első tízben egyébként nyolc európai ország szerepel: más földrészről a világranglista élén álló Japán mellett csak Dél-Korea került be az elitcsapatba az ötödik helyen. A kutatók összesen nyolcmillió tesztet végeztek el májusban, ezek alapján alakították ki a rangsort. A le- és feltöltési sebességeket vizsgálták, azt nem, hogy egy adott országban hány széles sávú internet-előfizetés van, s azt sem nézték, hogy ez a szolgáltatás mennyibe kerül az ott élőknek.

A lista további érdekessége, hogy a két nagyhatalom, az Egyesült Államok és Oroszország – Bulgáriát megelőzve, de Finnország mögött – a 16., illetve a 17. helyet foglalják el. A tanulmány készítői azt is meglepve tapasztalták, hogy olyan iparilag fejlett országokban, mint Nagy-Britannia, Spanyolország, Ausztrália vagy Olaszország, átlagosan alacsonyabb a hálózati sebesség, mint amely a YouTube, a videochat használatához, vagy a kis fájlok gyors megosztásához ma már elengedhetetlen lenne – nem úgy, mint az előkelő helyezésükkel a Cisco szakembereinek is meglepetést okozó Litvániában, Lettországban vagy Szlovéniában.

Az első tíz tehát:

  1. Japán
  2. Svédország
  3. Hollandia
  4. Lettország
  5. Koreai Köztársaság
  6. Svájc
  7. Litvánia
  8. Dánia
  9. Németország
  10. Szlovénia

Azóta történt

Előzmények