A Microsoft ma talán megindítja csapatait a Yahoo! ellen


Steve Ballmer

A Microsoft vezetői és befektetői szerdán gyűltek össze, hogy megvitassák a Yahoo! felvásárlására indított kezdeményezés jelenlegi helyzetét. Ahogy mi is beszámoltunk róla, Steve Ballmer, a vállalat vezetője gyakorlatilag ultimátumot adott a Yahoo! igazgatótanácsának, hogy döntsenek egyértelműen a Microsoft felvásárlási ajánlatáról. A határidő az elmúlt hét végén lejárt, de érdemi reakció nem született, a célba vett keresőcég ezek szerint még mindig ragaszkodik a magasabb vételárhoz (37 US dollárt kérnek a megajánlott 31 dollár helyett), illetve azóta is érkeznek hírek arról, hogy a Yahoo! másokkal is tárgyal különféle üzleti konstrukciókról.

Ám a Wall Street Journal mai riportja szerint Steve Ballmer – aki híres kemény érdekérvényesítő képességeiről – fenntartja korábbi álláspontját, s a feltételezések és a kiszivárgott információk szerint a mai napon közvetlenül a Yahoo! részvényeseihez fordul, vagyis megindítja az úgynevezett ellenséges felvásárlási folyamatot.

Az amerikai gazdasági lap értesülései szerint van ugyan Ballmernek is ellenzéke saját cégénél ez ügyben (akik a Microsoft némileg visszaesett gazdasági teljesítményével, leginkább a Windows-eladásoknak a tervekhez képesti alacsonyabb volumenével, illetve az ebből következő árfolyameséssel érvelnek; emellett úgy tűnik, a Yahoo! is elindult felfelé, hiszen részvényeik 18 százalékot emelkedtek az év elején), de vasakaratú vezető valószínűleg végigviszi terveit, melyet vélhetően számos Yahoo!-részvényes is támogatna. A szakértők azt állítják, hogy a döntésképtelen Microsoft-gyűlésről szerzett információk szerint volnának olyan tulajdonosok, akik egy-két dollárral talán emelnék a részvényenkénti ajánlatot, de az bizonyos, hogy 37 dollárt senki nem akarja megadni.

Feltehetően ma estig még sok minden kiderül.

Azóta történt

Előzmények

  • Egy dollárt keres a Yahoo! főnöke

    Yang valóban csak egy dollárt kapott a vállalattól, ezen felül se prémiumot, se egyéb juttatást nem vett fel.

  • Együtt a Microsoft ellen

    A Google és a Salesforce.com a tegnap bejelentett együttműködési megállapodás következtében az internetes szolgáltatások királyai kívánnak lenni.

  • Magyar céget vesz a Yahoo!

    Webanalitikai terméket fejleszt az IndexTools, amelynek technológiáját és fejlesztői gárdáját vásárolja meg az internetes óriáscég.

  • A Yahoo! még húzódozik, de be fogja adni a derekát

    Steve Ballmer néhány napja megírott levele – úgy tűnik – eléri a kívánt hatást: a Yahoo! vezetői mintha már puhulnának.