Androidos alkalmazások is futtathatóak lesznek Windowson

A bevezetés csúszik, egyelőre csak az első tesztváltozat érhető el, de az sem mindenkinek.

A Microsoft Insider oldalán tegnap bejelentetették, hogy a fejlesztés alatt álló Windows Subsystem for Android (WSA) első, tesztelésre már alkalmas változata mostantól elérhető az érdeklődő szakemberek számára.

Az új alrendszer célja, hogy végső változatában alkalmassá tegye a Windows 11 operációs rendszert használó eszközök felhasználóit, hogy androidos alkalmazásokat is futtathassanak Windows-környezetben.

A „first preview” verzió még csak erős korlátozásokkal használható, és telepítése az átlagosnál magasabb szintű felkészültséget igényel. Az Amazon és az Intel közreműködésével kialakított WSA egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el a vállalat Beta csatornáján a tesztelők számára (kivételesen nem a Dev Channelen). A teszthez felhasznált eszköznek Intel, AMD vagy Qualcomm processzorral kell rendelkeznie. A Microsoft közzétett egy útmutatót is, melyben segítséget adnak a környezet és a hardverek tesztre való felkészítéséhez – mivel egyelőre csak az Amazonnál elérhető androidos alkalmazások egy meghatározott mennyiségét, 50 programot lehet kipróbálni a Windowson, ezért szükséges pl. az Amazon Appstore telepítése is.

A WSA-t eredetileg a Windows 11 október 5-ei bevezetésére ígérték, annak egyik fontos új funkciójaként, de szeptemberben már közölték a vállalatnál, hogy ez az alrendszer nem készül el a tervezett időpontra.

A bejelentés szerint a Hyper-V virtuális gépen futó WSA alkalmazásként lesz majd elérhető a Microsoft Store-ban.

Előzmények