Már kipróbálható a Microsoft új böngészője

A vállalat tegnap a Windows Insider tesztelői számára kiadta a készülő Windows 10 operációs rendszer legújabb, október óta immár negyedik változatát („Fast Ring” Build 10049), és ebben először szerepel az Internet Explorert leváltó új böngésző, a „Project Spartan”.

A böngésző – akárcsak maga az operációs rendszer sem – még nem tartalmazza az összes eszközt, melyet a véglegesbe szánnak, de a technikai előzetesben a fő funkciók már kipróbálhatók. Így elérhető már a Spartan és a digitális személyi asszisztens, a Cortana integrációja, vagy például az egérrel vagy digitális tollal végezhető weblapjegyzetelés, de az új nézet, a Reading View is kipróbálható, igaz, egyelőre még csak online módban.

Ahogy korábban már többször beszámoltak róla, a böngésző új renderelő motort kapott (Edge) – ugyanakkor a Windows 10 Desktop a visszafelé kompatibilitás megőrzése érdekében még tartalmazni fogja a Trident motorral ellátott Internet Explorer 11-et is.

A build egyébként a Spartanon kívül nem tartalmaz fontos újdonságot, főként hibajavításokat végeztek el. A hétvégi bejelentés szerint most a mobilos változaton dolgoznak, a Lumiák többségét támogató, az új böngészőt szintén tartalmazó Windows Mobile 10-en, melynek hamarosan megjelenik a tesztváltozata.

Azóta történt

Előzmények

  • Élőben közvetítettük a Microsoft sajtóeseményét

    A szoftveróriás bemutatta, hogy fog kinézni a Windows 10 mobileszközökön. A magyar idő szerint hat órakor kezdődő eseményt élőben közvetítjük.