(Frissítve!) Windows 10: nincs ingyen ebéd!

Tegnap a világ techportáljai gyakorlatilag csak a Microsoft operációs rendszerek fejlesztéséért felelős vezetőjének szavaival foglalkoztak, mivel Terry Myerson a Reuters hírügynökségnek adott telefoninterjújában közölte, hogy az egyéves akció során azok is korlátozás nélkül, ingyen frissíthetnek a nyáron érkező Windows 10-re, akik a Windows 7-es vagy későbbi változatát jogosulatlanul használják.

A lakonikus  pár mondat azonban igen nehezen értelmezhető, mivel sem az nem derült ki belőle, csak Kínára érvényes-e ez az engedmény, vagy az egész világra, illetve az sem egyértelmű, hogy a frissített kalózpéldányok milyen licenc alatt működnek majd – egyszerűbben: a tört verzió frissítése jelent-e majd egy ingyenes legalizálást.

Globális, de nem legális

A helyzet tisztázása céljából az IT café is megkereste a Microsoft magyar képviseletét, akik válaszukban csak az első kérdésre adtak választ, és ebből kiderült, hogy a kalózpéldányok frissítési lehetősége az egész világra vonatkozik. A licenckérdésre azonban nem feleltek – pontosabban a központ nem felelt, mert a magyar képviselet is nagyjából azt válaszolta, amit szerte a világban a szóvivők az újságírói megkeresésekre. De a válasz második fele egy igen ügyesen homályosan fogalmazott mondatban már utalni látszott arra, hogy itt bizony szó sincs legalizálásról: „Amennyiben az ügyfeleink felismerik az eredeti és jogtiszta Windows értekeit, egyszerű lehetőségeket biztosítunk számukra a jogtiszta verziókra való áttéréshez.”

De mára a helyzet tisztázódni látszik, ugyanis a betanews munkatársának végre sikerült egyenes válaszra rábírnia a Microsoft szóvivőjét, aki a legalitás kérdéséről a következőt mondta: „Bár a nem jogtiszta szoftvereket futtató PC-ken is lehet Windows 10-re frissíteni, a frissítés nem módosítja a licenc típusát. A nem eredeti Windows nem a Microsofttól származik. Egy ilyen programot a Microsoft vagy a partnerei nem támogatnak.” Vagyis, ahogy később mondja: a kalózpéldány a Windows 10-re történő frissítés után is kalózpéldány marad, melynek használója a támogatás hiányában – teszi hozzá a szóvivő – működési és biztonsági problémák sorával kell szembenézzen.

Piactisztítás

És hogy miért jó ez a Microsoftnak? Habár korábban már felmerült az ingyenesség fokozatos bevezetése, ez egyelőre – úgy tűnik – csak a mobilos verziónál működik. De akkor miért? A legális szoftverek esetében a pozitív motiváció az lehet, hogy minél egyneműbbé tegyék a Windows piacát, hiszen így egyszerűbb és olcsóbb a támogatás, amellett az operációs rendszeren keresztül a Microsoft egyéb szolgáltatásai felé terelhetik a felhasználókat. A kalózverziók esetében pedig a frissítéssel egy biztonságosabb operációs rendszerhez jutnak a felhasználók, amellett itt ugyanúgy reménykednek a csábításban: egyrészt abban, hogy a jobb rendszert használva az emberek hátha legalizálják azt, másrészt pedig itt is az egyéb szolgáltatások reklámozása a cél.

Tegnap egy kollégám kommunikációs hibával vádolta meg a Microsoftot Myerson nyilatkozata után, és én akkor hajlamos voltam igazat adni neki, de visszatekintve már nem vagyok ebben ilyen biztos. Inkább arról lehet szó, hogy (ahogy az Apple csinálta éveken át nagyszerűen) egy kiválóan megtervezett marketingkampánnyal elérték, hogy a fél világ egy-két napig a Windows 10-ről beszéljen, vagy pedig arról, hogy Myerson valóban öntudatlanul hibázott, ám gyorsan rájöttek a kialakult helyzetben rejlő lehetőségre, és szépen behúzták a csőbe az online sajtót, akik nem tehettek mást, mint hogy megírták a megírandót.

Frissítés:

Ma reggel megkaptuk a Microsoft Magyarország hivatalos állásfoglalását, mely egyrészt a tegnapinál bővebben válaszol a kérdésünkre, másrészt pedig külön kitér a legalizálás problémájára is. Az állásfoglalás fordítás formájában gyakorlatilag ugyanazokat az információkat tartalmazza, melyek az angol nyelvű sajtóban már megjelentek:

A lakossági ügyfeleinknek szóló, ingyenes Windows 10 frissítési ajánlat a műszakilag megfelelő, új és meglévő Windows 7, Windows 8.1 és Windows Phone 8.1 készülékekre érvényes. Bizonyos kiadásokra nem vonatkozik az ingyenes lakossági ajánlat, például a Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise és Windows RT/RT 8.1 kiadásokra. Mennyiségi licencszerződés keretében érvényes Software Assurance szolgáltatással rendelkező ügyfeleink a Windows 10 nagyvállalati kiadásaira való frissítésre jogosultak.

Mindig elkötelezettek voltunk amellett, hogy ügyfeleink számára a legjobb Windows-élményt adjuk. Habár a nem jogtiszta PC-k is frissíthetőek lesznek Windows 10-re, ezen licencek még nem változnak át jogtisztává a frissítés megtörténtével. A nem jogtiszta Windows rendszereket nem a Microsoft bocsátja ki. Nincsenek megfelelően licencelve, és nem támogatja sem a Microsoft, sem pedig minősített partnerei. Amennyiben egy eszköz a frissítés előtt nem jogtiszta vagy helytelenül van licencelve, az az eszköz a frissítést követően is nem jogtiszta vagy helytelenül licencelt marad. Iparági szakértők szerint, a kalóz szoftverek (így a nem jogtiszta Windows is) nagyobb kockázatnak vannak kitéve kártevőknek, csalásoknak (személyazonosság eltulajdonítása, bankkártya adatok eltulajdonítása stb.), személyes adatok publikálásának, illetve nagyobb eséllyel nyújtanak alacsonyabb teljesítmény vagy működnek hibásan.

Tóth András Mihály

Windows üzletágvezető

Azóta történt

Előzmények