Élőben közvetítettük a Microsoft sajtóeseményét

Október elsejétől elérhető a Microsoft Windows 10 Technical Preview, mellyel a fejlesztők, illetve az újdonságok iránt érdeklődők tekinthetnek bele a szoftveróriás következő operációs rendszerébe. A sorminta folytatódik: az előd Windows 8 fogadtatása és a lelkesedés elmaradt a cég várakozásaitól. A Windows 8 előtt a Windows 7 a nem túl sikeres Vistát váltotta, ezelőtt pedig az XP dobott nagyot a vállalat megítélésén (és azóta sem igazán akar eltűnni), miután a Millennium nem sok újat mutatott a rendszer visszaállítás, illetve némi multimédiás tartalom mellett az otthoni hálózat bevezetése volt az újdonság.

Hirdetés

Ma a redmondiak Satya Nadella irányítása alatt először mutatnak be új operációs rendszert, a nagy kérdés pedig az, hogy merre mennek tovább. Nadella vízióját ismerjük az egységes, minden eszközön futó Windowssal és a felhőszolgáltatások fontosságával kapcsolatban. Közben a szoftveróriás részlegesen már koncepciót váltott. A Visual Studio közösségi verziója, vagy a .Net forráskód nyílttá tétele, az Office365, illetve más jelek is utalnak arra, hogy tényleg eljöhet az (akár csak részben) ingyenes operációs rendszerek kora az MS-nél is. Erről beszélt többek között Kevin Turner a vállalat vezérigazgató helyettese, hogy az MS-nek új üzleti modellre lenne szüksége ezen a területen is.

Arra számítunk, hogy új részletek derülhetnek ki az új, jelenleg Spartan kódnéven fejlesztett böngészőről, illetve közös platformra kerülhet az Xbox live és az áruház. Cortana pedig várhatóan a bejelentésen is szót kap, integrálódva a PC-s rendszerbe is.

A Microsoft sajtóeseménye helyi idő szerint reggel kilenckor kezdődik, ami Magyarországon délután hat órát jelent. Élőben közvetítjük majd a Microsoft bejelentéseit. A redmondiak jó szokásához híven élő videóstreamen is követhető lesz a rendezvény, mely ezen a linken érhető el. Hamarosan tehát okosabbak leszünk Windows10 és Microsoft jövőkép tekintetében. Hat órakor, a Microsoft eseményével egy időben kezdünk.

Tudósításunk véget ért. A percről-percre folyamot itt olvashatja újra.

Azóta történt

Előzmények

  • „A Windows 8 egy katasztrófa”

    Paul Thurrott, a világ talán legismertebb Microsoft-bloggere a közelgő Windows 8.1 Update 1 frissítés kapcsán fakadt ki, hosszan ostorozva azt a hozzáállást és stratégiát, ami a Windowst mostani helyzetébe juttatta.