Microsoft: fizessenek a netkávézók és a szállodák

Valószínűleg kevesen tudják a windowsos számítógépek gépidejét mások számára pénzért árusító vállalkozások közül – tipikusan ilyenek az internetkávézók, a szállodák, az internetkioszkok üzemeltetői vagy az irodai berendezéseket lízingelő cégek –, hogy a szoftverhez járó licencszerződést megszegve, illegálisan húznak hasznot a Microsoft operációs rendszerének használatából. Erre most a redmondi óriásvállalat egy új licencelési opció bevezetésével hívja fel a figyelmüket.

Amint a 2010. január 1-jétől elérhető „kölcsönzési jogot biztosító licenc” (Rental Rights License) tájékoztató oldalán olvasható: a Windows és az Office végfelhasználói szerződése egyértelműen tiltja a termékek bérbe- vagy kölcsönadását, lízingelését harmadik fél számára. Márpedig a fent felsorolt vállalkozások és mindazok, akik üzletszerűen kínálnak hozzáférést az e szoftvereket futtató asztali PC-khez, ezt teszik, magyarán: illegálisan használják a Microsoft programjait.

A vállalat most azért döntött az új licencelési opció bevezetése mellett, hogy lehetőséget adjon a fenti tevékenységet folytató vállalkozásoknak a Windows és az Office használatára, vagy ha úgy tetszik, kifehérítésére. Eddig a Microsoft nem sokat tehetett: vagy bezárással fenyegette meg a látókörébe került, a szerződés szerint per definitionem illegális használónak minősülő szervezeteket (amivel legfeljebb annyit ért el, hogy azok átértek a Linuxra és az OpenOffice.org-ra), vagy szemet hunyt a kihágások felett – alighanem az utóbbi volt a jellemzőbb.

A probléma megoldására született konstrukció ún. kiegészítő licenc, azaz önmagában nem, csupán egy érvényes Windows- vagy Office-licenc mellé vásárolható. A Microsoft szabályait betartani akaró internetkávézóknak, szállodáknak stb. minden, a kérdéses szoftvereket futtató géphez be kell szerezniük. A Rental Rights License ára gépenként néhány tíz dollár (a kiszivárgott információk szerint az Office Professionalhoz 58, Office Standardhez 45, a Windowshoz pedig 23), ennek fejében a konfiguráció életciklusának végéig jogosult bérbe- vagy kölcsönadni a PC-t a licenctulajdonos.

A Microsoft, hogy lendületet adjon a szoftverek kifehérítésére, június 30-ig legfeljebb 30 százalékos kedvezménnyel kínálja egyes konstrukciókban az új licencopciókat.

Azóta történt

Előzmények