A Microsoft hatalmas összeggel támogatja a ChatGPT fejlesztését

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a jövő piacának egyik vezető szereplője az OpenAI és a Microsoft közös vállalkozása lesz.

A Microsoft megerősítette, hogy újabb, „több milliárd dolláros” befektetéssel támogatják a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-t.

Mint Satya Nadella, a vállalat vezérigazgatója a hivatalos blogon megírta, a 2019-es és a 2021-es befeketetés után ez lesz a harmadik, a legjelentősebb kör.

A két fél tárgyalásairól már korábban szivárogtak ki információk, sajtóértesülések szerint a jelenleg 29 milliárd dollárra értékelt OpenAI 10 milliárd dollárt kért a Microsofttól. A megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, csak annyit tudni, hogy a több milliárd dollárt, illetve beruházást több év alatt biztosítja majd a Microsoft.

Az AI-versenyben a redmondi cég már jó ideje letette a garast a most robbanásszerűen felértékelődött OpenAI, illetve a ChatGPT mellett, mivel it látták a lehetőséget, hogy ebben a szegmensben sikerrel vegyék fel a versenyt a Google-lal, és ezzel egy időben az új technológiával megtámogassák és felerősítsék az Azure felhős lehetőségeit, így megszilárdítsák pozíciójukat a már meglévő vállalati piacaikon.

Mivel a hasonló rendszerek fejlesztése és üzemeltetése hatalmas számítási teljesítményt igényel, a most alakuló új piaci szegmensben nyilvánvalóan előnyben vannak azok a nagy technológiai vállalatok, akik egyrészt tőkeerősek, másrészt már rendelkeznek kiterjedt felhőinfrastruktúrával.

A ChatGPT, illetve az OpenAI friss, rakétaszerű kilövését az okozta, hogy a szolgáltatás ingyenes használatát novemberben tették lehetővé, és az AI-re épülő, többek között tartalomgeneráló rendszer mágnesként vonzza azóta is a magán- és szervezeti felhasználókat.

Azóta történt

Előzmények