AI segítségével készített írás az NKE műhelyében

A kutatók a ChatGPT tudományos felhasználását is vizsgálják.

Az intézmény közölte, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Innovációs és Technológiai Irodájának (ITI) kezdeményezése nyomán született meg Magyarország első és eddig egyetlen, egy élő ember és a mesterséges intelligencia mint társszerző közös írása a hálózattudomány szerepe az innovációban témában.

Kaderják Dániel, a szervezeti analitikával foglalkozó BondWeaver S.A. társalapítója az OpenAI nevű, mesterségesintelligencia-kutatással foglalkozó cég már publikusan is elérhető ChatGPT nevű programját hívta segítségül annak bemutatására, hogy a hálózattudomány miként képes elősegíteni egy adott szervezeten belüli innovációs potenciál maximális kiaknázását.

Ennek az ún. chatbotnak a világszenzációja abban áll, hogy első ízben képes összetett kérdésfeltevések bőven kifejtett, esszészerű, összetett megválaszolására, azaz összefüggő gondolatmenet kialakítására – az emberi kommunikációt egyre pontosabban idéző módon.

A humanoid gondolkodásra megalkotott ChatGPT, amely egyébiránt a nyelvi modellezésre épül, a cikk végén válaszol is nekünk a kérdező (ember) által felvetett, az innováció és a szervezeti felépítés kapcsolatát röviden kifejtő kérdésre.

Az NKE szervezeti egységének felkeresését követően megvalósult, Kaderják Dániel és a mesterséges intelligencia közös munkáját egyedülállóan bemutató tudományos értekezés az egyetem tudományos-ismeretterjesztő portálján, a ludovika.hu cikkében olvasható.

Azóta történt

Előzmények