Windows Cloud: a Microsoft új operációs rendszere?


Clouds I

Az európai körúton tartózkodó Steve Ballmer tegnap Londonban elárult néhány részletet egy új operációs rendszerről(?), melyet úgy terveznek, hogy a fejlesztőket az internetalapú alkalmazások elkészítésében segítse.

Ballmer bejelentette, hogy egy hónapon belül bemutatnak egy terméket (szoftvert?, technológiát? platformot?), melyet a Microsoft vezetője ideiglenesen Windows Cloud-nak nevezett a londoni konferencián – a valódi neve más lesz. A szaklapok bizonytalanok abban, hogy vajon mi is lesz ez az új rendszer, folynak a találgatások – felmerült annak a lehetősége, hogy a „Midori” néven emlegetett, szigorúan titokban folytatott projekt érkezett fontos szakaszához, melyről korábban ezt írtuk: „…egy internetközpontú, az összekapcsolt rendszerekre koncentráló technológia lesz, mely igyekszik felszámolni a helyi gépeken futó alkalmazások és az operációs rendszer közötti elvi különbséget, s a függőségek megszüntetését vették célba. A virtualizációs technológiák eredményeit felhasználva egy olyan rendszer kidolgozásán fáradoznak, mely a minimálisra igyekszik redukálni a felhasználó gépén futó operációs rendszer, illetve alkalmazások szükségességét, vagyis egyre nagyobb mértékben a hálózat biztosítaná ezek lehetőségeit az egyedi PC-k számára.”


Clouds II

Ballmer egyébként igen szűkszavú volt a témát illetően. Azt azonban elmondta, hogy ez a fejlesztés teljesen elkülönítve zajlik a Vistát követő Windows 7 munkálataitól. Utalt arra, hogy a Microsoftnak már sok olyan szolgáltatása van (ezeket az általuk „software plus services” néven emlegetett stratégia jegyében fejlesztették ki: például a SharePoint, az Exchange e-mail szerver, a Customer Relationship Management, vagy az Office Live Workspace), melyek esetében a „cloud” lehetőségeit használják ki – vagyis azt, hogy az alkalmazások felülete a felhasználó böngészőjében jelenik meg, de a tényleges számítási feladatokat egy távoli adatközpont szervere végzi, s itt tárolják a fájlokat is. Ballmer azt is kifejtette, hogy nem kívánják a desktop PC-kre írott alkalmazásokat (mint például az Office-csomag) teljes egészükben az internetre migrálni, hanem egy olyan megoldáson dolgoznak, amely ezen alkalmazások egyfajta „light”-verzióját tenné elérhetővé, majd így folytatta: „Most ennyit mondhatok összesen, különben nem marad erre a hónapra semmi szenzációs bejelentésünk.”

A Microsoft vezére azt azért nem bírta ki, hogy ne tegyen utalást a versenytársra, s elmondta, hogy a Google hasonló szolgáltatása, a Google Dokumentumok meglehetősen kevéssé használható, a Microsoft ennél sokkal jobb minőségű szolgáltatást tervez.

A vállalat Ballmer előadása után hivatalosan csak annyit közölt, hogy a Windows Cloud bemutatója az október végén tartandó fejlesztői konferencián, a Professional Developers Conference-en zajlik majd le.

Azóta történt

Előzmények