A Microsoft 21,9 milliárd dolláros szerződést kötött az amerikai hadsereggel

Kiterjesztett valóságra építő headseteket szállít az amerikai hadseregnek a Microsoft – összesen több mint 120 ezer darab, HoloLensre építő eszközt.

A Microsoft a múlt héten kapta meg a lehetőséget, hogy leszerződjön az amerikai hadsereggel.

A megállapodás értelmében a redmondi óriás HoloLensre épített AR-headseteket szállít majd az amerikai hadseregnek, több mint 120 ezer olyan eszközt, ami az Azure felhőszolgáltatások segítségével működik. A szerződés 10 éves időtartamra szól, és 21,9 milliárd dollárt jelent a Microsoft számára.

A Microsoft az elmúlt 2 évben a prototípuson dolgozott a hadsereggel, ennek neve IVAS volt, vagyis Integrated Visual Augmentation System. A projekt most a gyártási fázisba lépett.


[+]

Az állítások szerint ezek a kiterjesztett valóságra építő headsetek fokozott környezeti érzékelést tesznek lehetővé, továbbá lehetőséget adnak információk megosztására, segítik a döntéshozatalt. A headseteket Amerikában gyártják majd.

Korábban úgy tűnt, hogy a Pentagon 10 milliárd dolláros JEDI felhőszerződését is a Microsoft nyeri, e körül viszont továbbra is vita van az Amazon pere miatt. Ha elhúzódik a bírósági ügy, a Pentagon visszamondja a szerződést, közölték korábban.

Bár elsőre úgy tűnik, hogy az effajta szerződések jól jönnek a Microsoftnak, a gyakorlatban hatalmas tiltakozásokat váltanak ki a cég dolgozóinak körében. Már a 2018-as, prototípusokról szóló szerződéskor petíció indult a cégen belül, hogy állítsák le a fegyverekhez köthető technológiák fejlesztését, és mondják vissza a szerződéseket. A mostani szerződés kapcsán ismét tiltakoztak a vállalat egyes dolgozói.

Azóta történt

Előzmények