Microsoft: a sérülékeny Exchange-szerverek 92 százaléka már kapott javítást

Ennek ellenére bármelyik céget megtámadhatják, amelyhez korábban már bejutottak a hackerek. Az F-Secure szerint gyorsabbak a hackerek, mint ahogy a biztonsági szakemberek számolni tudnak.

A Microsoft tájékoztatása szerint a kritikus sérülékenységgel rendelkező Exchange-szervereknek immáron a 92 százaléka megkapta a szükséges javításokat vagy védelmi eszközöket.

A redmondi vállalat szerint az IT-szakértők kiemelt figyelmet fordítanak a helyzetre, a múlt héthez képest ennek köszönhetően 43 százalékos az előrelépés a javítások telepítése kapcsán.

Azt továbbra sem tudják konkrétan megbecsülni, hogy mennyi cég érintett, de a legtöbb kontinensen (vagy akár országban) több tízezerre tehető ezek száma. Az F-Secure szakemberei szerint a hackerek gyorsabbak, mint ahogy a biztonsági szakemberek számolni tudnak: több tízezer szerverre jutottak már be. Ráadásul a hackerek nem csak adatokat akarnak lopni, hanem zsarolótámadásokat is végrehajtanak.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy sajnos nem feltétlen jelent védettséget a hackerekkel szemben az, ha a javítások már telepítve vannak. A meglévő kártevőket és kiskapukat ugyanis a patch-ek nem távolítják el, így a javítások installálása után bármikor súlyos támadásokat vagy lopásokat hajthatnak végre a hackerek, ha időben bejutottak egy rendszerbe, és a kiskapukat nem fedezték fel az üzemeltetők. Éppen ezért nagyon alapos biztonsági felülvizsgálatokat ajánlanak minden érintettnek.

Azt még csak megtippelni sem tudják a szakemberek, hogy a Microsoft által említett 92 százlék mekkora része lehet sebezhető a patch-ek ellenére is. A következő hónapokban rengeteg cybertámadásra számítanak (nemrég az Acert 50 millió dollárt követelő zsarolótámadás érte például).

Azóta történt

Előzmények