Mi is az a Big Data?

Tovább folytatjuk az új M2M-rovat (machine to machine) bevezetését, ma röviden azt nézzük meg, hogy mi az a Big Data, és miért fontos tudni róla.

Új fogalom

Bár a Big Data néven ismert kifejezésnek nem létezik pontos definíciója, jól körbe lehet határolni, hogy mit is jelent: olyan elképesztő, már-már felfoghatatlan mennyiségű adatot és annak feldolgozását, amit jellemzően a különféle hálózatokon lévő gépek és az emberek közösen állítanak elő, és amelyeket a korábbi módszerekkel nem igazán lehet feldolgozni. A big szócskát itt nem a szó szoros értelmében kell nézni, hiszen az nem az egyes fájlok méretére vonatkozik, hanem a különféle adatok sokaságára. A Big Datának nem képezik részét mondjuk a különféle videómegosztó oldalakon található, 4K felbontású videotartalmak, pedig azoknál valóban nagy, akár több gigabájtos állományokról is beszélhetünk.

A fogalom inkább az adatok feldolgozásának módjára teszi a hangsúlyt, az adatok begyűjtése már inkább az M2M témakörébe tartozik; az mindenesetre biztos, hogy a Big Datát csak a feldolgozható adatok esetén említhetjük meg. Ezekből pedig számtalan van, az emberek egészségi állapotától kezdve a viselkedési formáin át egészen az M2M kommunikációban részt vevő gépek szenzorai által fogott adatokig minden ide tartozhat. Józan ésszel nehéz is felfogni, hogy itt mekkora adatmennyiségről beszélünk, hogy naponta milyen mértékű, jellegű és összetettségű információ kerül rögzítésre a világról, az emberekről, a tárgyakról. Ráadásul ezek az adatok sok esetben nem is strukturáltak, rendezettek, épp ezért a Big Data esetében a korábbiaktól eltérő hardveres és szoftveres környezetre van szükség a feldolgozáshoz; ennek megvalósítása a nagy IT-s vállalatok egyik komoly feladata, a jövő informatikájának egyik kulcsa.

Az egyik legfontosabb trend, a jövő útja

A Big Data kapcsán az SAP, a HP, a Dell, a Microsoft, az EMC, az Oracle, valamint a Software AG nevével is gyakran lehet találkozni, ezek a cégek a piac legkomolyabb szereplői. De hogy ez a piac mi is pontosan, az még nem is alakult ki teljesen, hiszen az új adatgyűjtési és adatfeldolgozási módszereknek köszönhetően olyan piacok is megnyílhatnak, amik ma még nem is léteznek. Persze vannak teljesen egyértelmű felhasználási területek, az egészségügyben használt informatikai rendszerek hatékonysága ugrásszerűen nőhet meg, ha a páciensekről több információ kerül rögzítésre, és adott az a rendszer is, ami ezeket feldolgozza. Ehhez kapcsolódóan az egészségbiztosítók munkája is jelentősen megváltozhat, ha a kockázatok felmérését komplex informatikai rendszerek segítik. De a biztosítás kapcsán akár a sofőrök vezetési szokásaira is lehet gondolni; a határ tényleg a csillagos ég.

Azóta történt

  • Budapesten járt az SAP Big Data kamionja

    A német vállalat több tucat jól érthető felhasználási lehetőséggel demózta a Big Data és az M2M technológiák felhasználási lehetőségeit.

  • Okostelefonnal a biciklilopás ellen

    A hazánkban elérhető szolgáltatás pontos díjazása egyelőre nem ismert.

  • Szenzorokat a tornádóba is

    A Big Data önmagában kevés, a Cisco a valós idejű adatfeldolgozás és analitika mellett tette le a voksát. Új fogalmat is kell tanulni, jön a Fog Computing.

Előzmények

  • Iszonyatos pénzért vett felhős céget az SAP

    A német szoftvergyártó története legnagyobb akvizíciója során az amerikai Concur szoftvercégért 8,3 milliárd dollárt fizet.

  • Üzleti analitikában nem áll jól Közép-Európa

    Habár a cégek úgy látják, hogy a vásárlók miatt fontos a gyors adatfeldolgozás, az ehhez szükséges technológia alkalmazása igen lassan terjed.

  • Elektromos autóba ülteti dolgozóit az SAP

    Minden ötödik cégautóra jogosult elektromos autót fog vezetni az SAP szoftvergyártónál. A vállalati flotta átállását 2020-ra tervezi a cég, mely 5000 e-autó beszerzését jelenti addigra világszerte. Jelenleg 170 ilyen járművet hajtanak a szoftvercég dolgozói.

  • Big data egyetemi szakot indít az IBM és a CEU

    Az üzleti élet és a munkaerőpiac várható változásaira készülve indít közös mesterképzést a CEU és az IBM. A képzés a nemzetközi felsőoktatási akkreditációt követően 2015-ben indulhat.