AI szuperszámítógépet épít a Meta

A Facebook anyavállalatánál abban reménykednek, hogy a kész gép a világ leggyorsabbjai közé fog tartozni.

A lánykori nevén Facebook Inc., melyet az átalakítás után ma már Metának hívnak, hétfőn jelentette be a hivatalos blogon, hogy egy új szuperszámítógépet fejlesztenek és építenek.

A komplex egység az AI Research SuperCluster (RSC) nevet kapta, létrehozásának motivációja az új szuperplatform, a „Metaverzum” zajló munkálatai. A bejelentés szerint a bizonyos mértékig már működő RSC fokozatosan készül el, a végleges fázist idén nyáron érik el. Arról nem adtak ki információt, hogy lokálisan hol van a gép, és azt sem közölték, hogy mennyibe kerül a megépítése.

Érdekesség, hogy a gép teljesítményét a Metánál kissé másképpen mérik, mint az általában, mivel ez az AI számítógép erősen támaszkodik a grafikus chipekre, amelyek nélkülözhetetlenek a mélytanulási algoritmusok futtatásához, illetve ahhoz, hogy a tervezett Metaverzumban a kép- és szövegelemzésnek, valamint a gépi fordításnak kiemelt szerepe lesz.

Facebook
[+]

A gépen kialakított AI-rendszert már tréningezik, tanítják valós példákkal – ebben nincs hiány a Facebooknál, irdatlan adatmennyiséggel rendelkeznek. Céljaik között megemlítik pl. a valós idejű hangfordítást vagy a közösen játszott AR-játékokat.

Az RSC felépítéséről röviden csak annyit közöltek, hogy ma 760 darab NVIDIA DGX A100 rendszert tartalmaz, összesen 6080 GPU-t, a kommunikációt közöttük az NVIDIA Quantum 1600 Gb/s InfiniBand biztosítja, tárolója 175 petabájt Pure Storage FlashArray.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények