A DeepMind AI segíti a fúziós technológia fejlesztését

A kutatók forradalmi előrelépésnek tartják a mesterséges intelligencia által történő vezérlés sikeres alkalmazását.

Az Alphabet tulajdonában lévő, londoni székhelyű AI-kutatólaboratórium szerdán jelentette be, hogy mesterségesintelligencia-szoftverüket sikeresen használták fel a magfúziós technológia fejlesztése során.

A tudományos háttérről írott beszámolójukat a neves Nature oldalán tették közzé.

Hirdetés

A jelentés szerint a DeepMind rendszerére építve létrehoztak egy olyan megoldást, mely képes irányítani és vezérelni a szinte felfoghatatlanul forró plazma tárolására szolgáló speciális szerkezet, az úgynevezett tokamak mágnestekercseit.

Martin Riedmiller, a DeepMind ellenőrző csoportjának vezetője, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a tokamak elektromágneseinek irányítása roppant bonyolult feladat, ezért is merült fel az AI alkalmazása. A kutatók a Svájci Plazmaközpont munkatársaival fogtak bele a munkába, melynek célja az volt, hogy egy olyan öntanuló rendszert alakítsanak ki, amelyik képes felügyelni a mágneseket, illetve másodpercenként több ezerszer beállítani a szükséges feszültségértékeket.

DeepMind
[+]

A rendszert egy virtuális szimulátoron fejlesztették ki, majd több mint száz alkalommal használták a svájci intézet tokamakján (Variable Configuration Tokamak) – alkalmanként két másodpercig, mert csak eddig lehet túlmelegedés nélkül működtetni a tárolót.

A közös projektben résztvevő kutatók mindkét részről úgy vélik, hogy az AI ilyen felhasználása drámaian felgyorsíthatja magfúziós reaktorok kifejlesztésének folyamatát.

Azóta történt

Előzmények