A memóriagyártókat is meg kell menteni

Tajpej tegnap bejelentette, hogy kész mentőcsomaggal kisegíteni a helyi memóriagyártókat, hogy megmentse a szektort az összeomlástól, az alkalmazottakat pedig az elbocsátástól. A gazdasági tárca egyben arra is bátorítja a gyártókat, hogy dolgozzanak ki konszolidációs terveket, számolva azzal, hogy az esetlegesen létrejövő vegyes vállalatokban az állam részesedést vásárol, vagy hitelekkel támogatja azok megalakítását.

A minisztérium adatai szerint a helyi DRAM-gyártók az elmúlt tíz évben összesen 850 milliárd tajvani dollárt (körülbelül 4800 milliárd forint) fektettek be az országban. „A kormány figyelemmel fogja kísérni a piaci mechanizmusokat, miközben tekintettel lesz az iparág fejleményeire és az állampolgárok véleményére, hogy biztosítsa a nemzet DRAM-iparának jövőjét” – nyilatkozta Sih Jen-Siang (Shih Yen-Shiang) gazdasági miniszterhelyettes, aki egyébként a külföldi vállalatokkal folytatott tárgyalásokat is szorgalmazta.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy a szigeten tárgyalt az amerikai Micron Technology elnöke, a sajtóhírek szerint arról, hogy miként lehetne tető alá hozni az egyesülést a harmadik legnagyobb tajvani gyártóval, a ProMOS-szal.

Az idei katasztrofális év volt a memóriagyártók számára: a memóriachipek forgalma 16,9 százalékkal esett vissza, és a legnagyobb 29 memóriagyártó közül mindössze kettő tudta növelni az e termékkör értékesítéséből származó árbevételét. A legnagyobb vesztes a német Qimonda AG volt, amelynek árbevétele 40,7 százalékot zuhant, de látványos forgalomcsökkenéssel kellett kibékülnie a dél-koreai Hynixnek (29,1%), valamint a tajvani Nanya Technologynak (29,1%) és Powerchip Semiconductornak (23,4%) is.

A német kormány ugyancsak tegnap jelentette be, hogy 150 millió euróval hajlandó kisegíteni a Qimondát, ha a többségi tulajdonos Infineon Technologies is az állami mentőcsomag mellé tesz ugyanekkora összeget.

Azóta történt

Előzmények