Katasztrofális év elé néznek a chipgyártók

A mostani bizonytalan gazdasági környezetben gyakorlatilag hetente változik, hogy mit látnak a piackutató cégek a kristálygömbjeikben, most a Gartner revideálta egy hónappal ezelőtt publikált félvezetőipari prognózisát. Az aktualizált előrejelzés a korábbinál sokkal pesszimistább forgatókönyvet vázol fel, mely szerint jövőre történelmi visszaesés következik az iparágban.

Hirdetés

A piackutató szerint a chipiparban két egymást követő évben még sosem volt recesszió, és 2009-ben ennek jön el az ideje. Az idén az előzetes adatok alapján 4,4 százalékkal, 261,9 milliárd dollárra csökken az iparág árbevétele, hogy aztán jövőre 16,3 százalékos visszaeséssel (219,2 milliárd dollár) érje el a mélypontot.

November közepén a Gartner még úgy számolt, hogy 2008-ban szerény, 0,2 százalékos növekedés várható, jövőre pedig 2,2 százalékos lassulás. A pénzügyi válság negatív hatásai azonban a vártnál jóval erősebbnek mutatkoznak a negyedik negyedévben, amelyben a revideált prognózis szerint rekordmértékű lesz a forgalomcsökkenés. Arra ugyanis még nem volt példa, hogy egyik negyedévről a másikra az iparág árbevétele 24,4 százalékkal essen vissza – a korábbi rekordot 20 százalékos gyengüléssel 2001 második trimesztere tartotta.

A Gartner szerint azonban a mostani nem hasonlítható a 2001-es iparági recesszióhoz, amikor két rendkívül erős év után a globális összforgalom 32,5 százalékot zuhant. „Ez a visszaesés széles körű, nem korlátozódik csupán a technológiai iparra; teljesen eltérő a recessziót megelőző növekedés profilja és jóval korlátozottabbak a készletek. Emiatt a piac hamarabb talpra fog állni, mint 2001-ben” – magyarázta Bryan Lewis elemző.

Ahogy az idén, várhatóan jövőre is a memóriagyártás lesz az iparág fekete báránya. A DRAM-piacon már másfél éve folyamatos a visszaesés, a gyártók vesztesége 12 milliárd dollárhoz közelít. A Gartner egyébként úgy véli, hogy a néhány országban kilátásba helyezett mentőcsomagok csak ronthatnak a helyzeten, mert késleltetni fogják a kínálat racionalizálását.

A piackutató szerint 2010-re a chipipar ismét növekedési pályára áll, forgalma 14,6 százalékkal, 251,2 milliárd dollárra nő, míg 2011-re 9,4 százalékos bővülést jósol a cég.

Azóta történt

Előzmények