Melyik konzol mérgezőbb?

Nagy divatja van most a játékkonzoloknak, ezért pécézte ki magának az e piacon érdekelt három gyártót új kampányában a harcos környezetvédő Greenpeace. A szervezet szerint a Sony, a Microsoft és a Nintendo nem fordít elég gondot a mérgező és környezetkárosító anyagok – elsősorban a műanyagok lángállóságának növelésére használt brómvegyületek és a PVC – felhasználásának visszaszorítására, pedig erre lenne lehetőség. „A konzolgyártók messze elmaradnak a mobiltelefon- és PC-gyártók mögött, akik az elmúlt évben csökkentették a termékeikben a mérgező anyagok részarányát. Pedig a konzolokban és a PC-kben javarészt ugyanolyan alkatrészeket használnak, szóval sokkal többet is tehetnének” – mondta a BBC-nek az egyik Greenpeace-aktivista.

Erre próbálja rávenni a cégeket a szervezet a Konzolok összecsapása (Clash of the Consoles) elnevezésű kampányával. Ennek része egy másfél perces videó, amelyben a három masina legendás játékfigurái – Mario, Master Chief és Kratos – szembesülnek a drámainak beállított helyzettel, és szállnak versenybe a „legzöldebb” játékgép címért, de az oldalon az érdeklődők össze is hasonlíthatják az egyes gyártók buzgólkodását a környezettudatosság terén.

A grafikonokból kiderül, hogy a Nintendót egyáltalán nem érdekli a környezetvédelem. Olyannyira nem, hogy a japán cég a Greenpeace-nek az elektronikai nagyvállalatokat környezettudatosságuk alapján rangsoroló, negyedévente aktualizált mutatóján nulla ponttal került az utolsó helyre. Nulla pontot korábban egyetlen más vállalat sem tudott összehozni. Ezt a rangsort egyébként két fő szempont alapján állítják össze. Az egyik, hogy mennyire törekszik az adott gyártó a súlyosan környezetkárosító anyagok használatának visszaszorítására; a másik pedig, hogy mekkora figyelmet fordít a fölöslegessé, elavulttá vált termékek begyűjtésére és újrahasznosítására.

A Microsoft ez utóbbi szempont szerint ugyancsak elvérzik, de legalább tervbe vette a káros anyagok száműzését az Xbox 360-ból, míg a Sony nemcsak a környezetbarát gyártás mellett kötelezte el magát, de gondot fordít termékei újrahasznosítására is. Van azonban egy terület, ahol a sorrend megfordul: a Nintendo Wii fogyasztása a töredéke csupán a versenytársaiénak, ezért használata kevesebb szén-dioxid kibocsátásával jár.

Az Greenpeace oldaláról a gépek „kizöldítését” kérő levelekkel lehet bombázni a gyártók vezérigazgatóit – a szervezet szerint az efféle spamelés segíthet a jó cél elérésében.

Azóta történt

Előzmények